Sök

Nära samarbete med turkisk polis ledde till gripande av två svenskar

Förra veckan greps två svenska medborgare i 30-årsåldern i Turkiet för inblandning i grova narkotikabrott. Gripandena kunde genomföras efter ett nära och gott samarbete med turkisk polis.

Torsdagen den 25 juli kunde en man som varit efterlyst av Sverige genom Interpol gripas i Turkiet. Mannen som dömdes 2022 i hovrätten för bland annat synnerligen grovt narkotikabrott avvek innan det elva år långa fängelsestraffet skulle avtjänas. Den nu gripne var en av huvudmännen bakom drogförsäljningssajten Flugsvamp 2.0.

Onsdagen den 24 juli greps ytterligare en svensk medborgare i Turkiet. Mannen är misstänkt för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling och narkotikabrott. Han har därför varit efterlyst genom Interpol i flera ärenden.

– Vi är mycket positiva till att de här individerna har gripits. Det är viktigt att vi kan färdigställa rättsprocesserna. Individer ska dömas för de brott de begått. Ingen ska känna sig säker bara för att man befinner sig i ett annat land, säger Sofie Holmqvist, biträdande chef vid Nationella operativa avdelningens utredningsenhet.

Försvårar grov brottslighet i Sverige

Gripandena skedde genom ett samarbete mellan svensk polis och det turkiska inrikesdepartementet, Interpol i Ankara och den turkiska narkotikapolisen.

– Vi ser fram mot mer av den här typen av samarbeten framåt, säger Sofie Holmqvist.

Gränslös brottslighet kräver samarbete

Ingripandena är ett exempel på hur internationellt samarbete är avgörande för att bekämpa den grova brottsligheten, där aktörerna ofta opererar över gränser. Det ställer stora krav på samarbete mellan länder, och mellan rättsvårdande myndigheter. Bland annat har Åklagarmyndigheten och Polisens nationella operativa avdelning besökt Turkiet för att främja samarbetet. Sambands- och vice chefsåklagaren Hanna Lemoine har sedan i höstas uppgiften att fördjupa det rättsliga samarbetet med Turkiet.

– Vi ser att det finns stora vinster med att ha operativa kontaktpunkter på olika nivåer i den internationella samverkan, säger hon.

”Glädjande resultat”

Sofie Holmqvist deltog själv i en av resorna till Turkiet tillsammans med Åklagarmyndigheten.

– När det gäller Turkiet har vi individer där som påverkar brottsligheten både i Turkiet och i Sverige. Därför har vi fokuserat på det operativa samarbetet där. Och det ser vi glädjande resultat av nu. Men vi lägger generellt sett stort fokus på internationellt samarbete med både Europol, Interpol och enskilda länder, säger Sofie Holmqvist.  

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar