Sök

Polisen fortsätter avvärja våldsbrott i de kriminella miljöerna

De nätverkskriminella visar fortsatt hög aktivitet och nyrekryteringen av barn och unga visar inga tecken på att avta. Samtidigt har polisen genom utvecklade arbetsmetoder flyttat fram positionerna och förhindrat ett 60-tal grova våldsbrott hittills i år.

Totalt sett har polisen sedan 2023 avvärjt cirka 180 våldsbrott. Av de 60-talet förhindrade våldsbrotten under 2024 har en majoritet av dessa handlat om planerade skjutningar. Omkring hälften av de förhindrade våldsbrotten har haft unga utförare och ett 20-tal av dessa har varit LVU- eller SIS-placerade. Det visar polisens siffror från de fem första månaderna.

En tydlig rekryteringsyta för de kriminella är SIS- och HVB-hem och genom stärkt samverkan med SIS och kortare larmkedja har polisen under året kunnat förhindra ungdomar som avvikit från sina boenden från att begå planerade våldsbrott.

– Sedan 2023 har vi tagit stora kliv framåt i vårt brottsförebyggande arbete mot den grovt organiserade brottsligheten. Vi ser fortsatt omfattande rekryteringsförsök av barn och unga och behöver därför myndighetsgemensamt och tillsammans med civilsamhället vidta ytterligare åtgärder för att vända utvecklingen, säger rikspolischef Petra Lundh.

Hög aktivitet men färre skjutningar och sprängningar

Trots fortsatt hög aktivitet hos de nätverkskriminella har antalet skjutningar och sprängningar minskat under årets första sex månader jämfört med samma period föregående år. Antalet skjutningar, avlidna och skadade i den nätverkskriminella kontexten ligger på lägre nivåer än någon gång under 2020-talet.

– Vi vet att lägesbilden kan ändras snabbt och följer de nätverkskriminella mycket noga, men inom polisen står vi bättre rustade idag än tidigare i att både förhindra och lagföra grova våldsbrott, säger Fredrik Bratt, kommenderingschef för polisens nationella särskilda händelse mot den grovt organiserade brottsligheten, Frigg.