Sök

Kriminella manipulerar bolånemarknaden

Finanspolisen har under flera år uppmärksammat att kriminella använder brottsvinster för att betala bostaden eller för att finansiera stora banklån.

Det sker ofta genom förfalskade underlag som upprättats genom aktörer som genom sin yrkesroll möjliggör brottsligheten. 

– Vi har under flera år informerat långivare att vara uppmärksamma på kunder vars låneunderlag är påhittat eller där insatsen består av pengar man tjänat genom brott, säger Lena Palmklint, chef för finanspolisen.

Fastighetsmäklare och banktjänstemän tillhör branscher som är skyldiga att rapportera in misstänkt penningtvätt till finanspolisen. Finanspolisen tar dock emot relativt få rapporter från fastighetsmäklare och det är oftast banksektorn som larmar om misstänkta bostadsköp.

– Rapporteringen från bankerna, tillsammans med annan information vi har, visar att problemet är utbrett och att många fastighetsmäklare och andra aktörer som bistår i låneförmedlingen medverkar till penningtvätt – antingen medvetet eller på grund av bristande kontroller, säger Lena Palmklint.

Det förekommer också att banktjänstemän beviljar bolån på felaktiga grunder och därigenom blir delaktiga i att tvätta pengar.

När stora banklån beviljas på falska grunder leder det både till att nätverkskriminella kan tvätta stora brottsvinster genom skenbart legitima bostadsaffärer och till att professionella penningtvättare tjänar stora pengar. Det riskerar också att manipulera prissättningen på bostadsmarknaden, om slutpriser trissas upp med bedrägerier som grund.

– Trycket på den här typen av möjliggörare, som bistår med falska underlag och att godkänna dem, ökar från kriminella miljöer. Därför finns all anledning för både banker, myndigheter och privata aktörer att göra noggranna kontroller, säger Lena Palmklint.

I slutet av juni i år dömdes en fastighetsmäklare och dennes affärspartner tillika medgrundare till fastighetsmäklarföretaget i tingsrätten till 4,5 års respektive 3,5 års fängelse för grova bedrägerier, grov näringspenningtvätt och grova bokföringsbrott. Deras bolag fick också en företagsbot på fem miljoner kronor och mäklarna fem års näringsförbud vardera. Två kvinnor som varit delaktiga i affärerna dömdes till fängelse i två år respektive villkorlig dom.

Ärendet är resultatet av underrättelsearbete av finanspolisen och Ekobrottsmyndighetens polisoperativa enhet.

Båda fastighetsmäklarna dömdes mot sitt nekande och har överklagat domen.

– Jag har anslutningsöverklagat och bland annat begärt att hovrätten ska döma ut strängare påföljder och längre näringsförbud för de två företrädarna för fastighetsmäklarföretaget, säger Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Stockholm.

Omständigheter som ger anledning att granska en bostadsaffär eller bolåneansökan närmare kan vara:

  • Personen som säljer en bostad har inte varit folkbokförd på fastighetens adress.
  • Sökanden av bolån uppger ett telefonnummer eller en e-postadress som tidigare använts av andra personer utan koppling till sökanden.
  • Personer köper eller säljer en fastighet tillsammans utan att ha någon uppenbar inbördes relation.
  • Fastighetsmäklarens namn framgår inte av köpekontraktet.
  • Köpekontraktet har inget tydligt kontraktsnummer.
  • Personen som söker bolån har lönekonto i en annan bank.
  • Anställningskontrakt med oskäligt hög lön i förhållande till tjänsten ifråga eller avser en alltför kvalificerad tjänst med tanke på personens utbildningsnivå eller yrkeserfarenhet.
  • Det förekommer felstavningar eller andra slarvfel i anställnings- eller köpekontrakt.
  • Tidigare deklarerad inkomst avviker från uppgiven inkomst.
  • Försäljningsbeloppet avviker från vad som kan förväntas givet priserna i området.
  • Lönerna som inkommer på låntagarnas konton är bara eller huvudsakligen på jämna belopp och har inkommit under en kort period, det finns ingen historik av löneinsättningar som motsvarar den uppgivna inkomsten på löneintyget.