Sök

Polisen bedömer att över 100 grova potentiella våldsdåd har avvärjts i år

Hittills under 2024 bedömer Polismyndigheten att drygt ett hundratal grova potentiella våldsdåd har kunnat avvärjas eller förhindras till följd av proaktivt polisarbete i samtliga polisregioner.

Det visar en sammanställning från Polismyndigheten. 37 personer under 15 år har förekommit som brottsmisstänkta.

Polismyndighetens bedömning är att över 100 potentiella våldsdåd har förhindrats eller avvärjts fram till den 7 september i år. Det finns exempel i samtliga polisregioner. Syftet med polisens arbete är att förhindra eller avvärja våldsdåd, rädda liv och bryta våldsspiraler och arbetet leder också ofta till förundersökningar. I 50 av dessa drygt 100 fall har arbetet resulterat i en förundersökning gällande stämpling och försök eller förberedelse till mord. I sex av fallen har dessutom förundersökning inletts avseende misstänkt involverande av underårig i brottslig verksamhet. Sammanställningen visar att en stor andel barn (37) har förekommit som brottsmisstänkta.

– För att möta den brottsutveckling som samhället står inför när det gäller bland annat sprängningar och skjutningar arbetar vi nu med andra arbetssätt och metoder, vilket varit helt avgörande. Vi ser betydande förbättringar och arbetar nu därför vidare med att fortsätta minska gapet mellan brottsutvecklingen och vår förmåga, säger Johan Olsson, chef för polisens nationella operativa avdelning.

De kriminella nätverken har ett högt våldskapital och agerar över hela landet. Utförarna blir allt yngre och i flera ärenden finns också internationella kopplingar. Förändrade arbetssätt som bland annat innebär snabb informationsdelning regionalt, nationellt och internationellt, storskalig samordning av ärenden samt kontinuerlig lägesföljning gör att polisen kommer närmare de kriminella miljöerna, kan agera direkt och förhindra eller avvärja fler grova våldsdåd.

– Unga utförare som tar på sig uppdrag att genomföra ett våldsdåd via chattgrupper kan allt oftare genom informationsinhämtning och snabb insatsledning lokaliseras och gripas på väg till den tilltänkta brottsplatsen, säger Erik Lindblad, operationsledare i polisens nationella särskilda händelse Frigg.

Sammantaget för 2023 och hittills under 2024 bedömer Polismyndigheten att minst 200 potentiella våldsdåd har avvärjts eller förhindrats.

Bedömningarna görs av den operativa verksamheten i anslutning till händelsen och det går inte att med fullständig säkerhet säga exakt hur varje händelse skulle ha utvecklat sig om den hade inträffat – eftersom skeendet har avbrutits. Antal bedömningar är därmed inte alltid samma sak som antal inledda förundersökningar eller antal väckta åtal. Eftersom det handlar om att rädda liv så agerar polisen så tidigt som möjligt och låter aldrig händelseförloppet fortgå för att öka möjligheten att lagföra en individ eller för att kunna lagföra för ett grövre brott. När arbetet inom rättskedjan avseende de enskilda händelserna är klart, kommer också underlag i form av eventuella åtal och domar att finnas tillgängliga.

112 avvärjda eller förhindrade potentiella våldsdåd fram till den 7 september 2024

Antal Bedömning av potentiella våldsdåd
50 Stämpling, försök eller förberedelse till mord
14 Förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse
4 Försök till mordbrand 
44 Grovt eller synnerligen grovt vapenbrott

Händelserna som redovisas ovan är unika och redogör för brottsrubriceringen i respektive ärende och inte för samtliga misstänkta brott i ärendet. Det förekommer därmed inte överlappningar eller dubbletter.