Sök

Polisen delar kunskap med Ukraina

Bild 1/2
Personer sitter i en bil och tittar på instrumentbrädan.
Bild 1/2
Flera poliser står utanför och i en bil.

En delegation från Ukrainas inrikesdepartement, polis och säkerhetstjänst besökte förra veckan Polismyndigheten för att ta del av och lära sig om den svenska polisens arbete med teknik- och it-lösningar.

Besöket från Ukraina fokuserade på kunskapsutbyte kring den svenska polisens it- och tekniklösningar, som ligger långt fram i utvecklingen. Utöver medverkande från svenska polisen deltog även Säkerhetspolisen (Säpo) och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Målet är att, i samverkan med andra myndigheter, stärka Ukrainas motståndskraft.

En del av kunskapsutbytet, utöver tekniska aspekter, handlade också om att dela erfarenheter kring att identifiera hot inom polisen. Diskussionen fokuserade på problematiken med insiderhot och hur man kan upptäcka och förebygga sårbarheter inom brottsbekämpande myndigheter genom olika system och metoder. Korruption var ett centralt ämne i detta kunskapsutbyte.

– Ukrainas polis och andra myndigheter är givetvis oerhört anstränga nu under krigstid. Många poliser strider till exempel vid fronten i särskilda polisförband. Den dagen striderna tar slut tar andra, enorma utmaningar vid då man ska försöka normalisera landet igen och införa en effektiv polisverksamhet i ett land där så mycket är förstört. Vi gör vad vi kan för att dela med oss av våra egna kunskaper och erfarenheter, vi stöttar dem även med viss utrustning och utbildning, säger polisintendent Robert Haslinger, chef för internationell krishantering.

Kunskap om polisens teknik- och it-lösningar

Ukraina behöver hantera problem med kriminalitet samtidigt som det pågår ett krig, och de arbetar på att bygga upp ett bättre sätt att förebygga och utreda brott. Under besöket har svensk polis demonstrerat hur den svenska utrustningen fungerar och visat polisens kameraplattform, som är det verktyg polisen använder för kamerabevakning. Delegationen har även fått lära sig om polisens digitala kommunikationssystem.

– Vi har kommit långt i Sverige kring digitalisering och teknologi som vi gärna delar med oss av, samtidigt som vi bygger starkare samarbetspartners, i detta fall ukrainsk polis, säger Robert Haslinger.

Delar erfarenheter över länderna

– Samtidigt som vi delar med oss av våra erfarenheter till våra ukrainska kollegor får vi ta del av deras. Föreläsningarna har utmynnat i diskussioner och frågor där vi fått lära oss om hur de på kort tid fick ställa om sin normala, fredstida verksamhet till att verka i fullt krig, säger Kristoffer Mueller, chef för utlandssektionen.

Programmet var mycket uppskattat av de ukrainska deltagarna:

– Det har varit väldigt lärorikt att få ta del av den svenska polisens avancerade teknik inom videoövervakning, digital radiokommunikation och nationell ledning, säger Yurii Dereviaha, biträdande chef för det ukrainska inrikesministeriet och chef för den ukrainska delegationen, och fortsätter:

– Vi vill tacka den svenska polisen för deras omfattande introduktion till avancerad informationsteknik och till Europeiska unionens rådgivande uppdrag som hjälpte till att organisera den här resan.