Sök

Polisen höjer säkerheten vid israeliska och judiska objekt

Med anledning av den senaste tidens händelser vid ambassader i Sverige och Danmark har polisen stärkt arbetet med säkerhetshöjande och trygghetsskapande insatser. Det gäller även vid andra objekt och rent allmänt på gator och torg.

I polisregion Stockholm framskrider utredningen kring skottlossningen vid Israels ambassad med full kraft. Ingen person är i nuläget gripen. Brottsrubricering för händelsen i Stockholm är grovt vapenbrott, framkallande av fara för annan, grovt olaga hot och skadegörelse.

När det gäller händelsen i Köpenhamn häktades två svenska medborgare tidigare idag, torsdag. Svensk polis arbetar nära de danska kollegerna i den utredningen. 

Följer utvecklingen

Polismyndigheten följer utvecklingen i omvärlden noggrant mot bakgrund av den eskalerade konfliktnivån i Mellanöstern. I den svenska vardagen avspeglas konflikten bland annat där man manifesterar sitt stöd på olika sätt vid exempelvis demonstrationer och andra allmänna sammankomster och rättigheten att uttrycka sina åsikter ska säkerställas och genomföras på ett säkert sätt.

Polismyndigheten samverkar nära med Säkerhetspolisen och andra myndigheter samt företrädare för judiska samfund och israeliska intressen.

God beredskap

Polisen har under en lång tid arbetat utifrån en förhöjd terrorhotnivå och har kontinuerligt höjt förmågan mot terrorism och har en god beredskap.

Polisen har också ökat de trygghetsskapande åtgärderna på olika sätt, exempelvis genom poliser ute på gator och torg, både uniformerade och civila. Vi strävar efter att sätta in rätt kompetens på rätt plats. Allt vi gör syns inte för allmänheten – allt polisen gör ska inte heller synas för allmänheten.

Allmänheten ska leva som man har gjort tidigare och göra de saker i vardagen som man brukar. Däremot är det bra att vara vaksam – och kontakta polisen om man ser något som avviker. Sök bekräftad information på myndigheternas webbplatser, tro inte på allt du hör och sprid inte okritiskt budskap vidare.