Sök

Polismyndigheten upplöste fotbollsmatch av säkerhetsskäl

Polismyndigheten beslutade den 20 oktober att upplösa en offentlig tillställning på Tele2 Arena där matchmötet mellan Hammarby och Djurgården ägde rum. Arrangören bedömdes inte kunna garantera ordning och säkerhet.

Under matchen förekom bland annat utskjutande pyroteknik från läktare in mot plan, användande av explosiver och inkastande av bengaliska eldar. Den offentliga tillställningen föregicks också av bristande visitation och matchen fortsatte spelas trots ordningsstörningar som kräver att matchen avbryts. Till exempel var det vid ett tillfälle en öppen eld på läktaren.

Det är arrangören av idrottsevenemanget som har ansvaret att hantera säkerheten kring sitt arrangemang. Arrangören av fotbollsmatchen bedömdes av polis på plats inte kunna garantera ordning och säkerhet.

– Polismyndighetens uppdrag handlar bland annat om att upprätthålla ordning och säkerhet, bedömningen igår var att säkerheten inte kunde garanteras, säger Johan Olsson, chef Noa.

Polismyndigheten får upplösa en offentlig tillställning om det förekommer något som strider mot lag eller om den medför oordning eller fara för de närvarande.

Polismyndigheten upplöser offentliga tillställningar för att hindra fortsatt lagstridigt handlande, för att återställa ordning och samt ytterst för att skydda människor och egendom.