Sök

Svensk polis och finska tullen stänger ned marknadsplats för narkotika

Polisens nationella it-brottscentrum har i samarbete med svensk åklagare och Finlands tullmyndighet Tulli stängt ned Finlands ledande narkotikamarknadsplats Sipulitie och dess tillhörande infrastruktur som varit belägen i Sverige.

– Vi har tagit oss in och har identifierat flera av nyckelpersonerna bakom sajten, men även säljare och kunder, säger Björn Eriksson, chef för komplexa cyberbrott vid polisens nationella operativa avdelning, Noa.

Bland de identifierade finns både administratörer och moderatorer. Sajten Sipulitie har använt servrar som funnits i svenska serverhallar och vänder sig till en finsk- och engelskspråkig marknad.

Sajten har profilerat sig som en säker handelsplats med hög nivå av anonymitet för personer som handlar med illegala preparat.

– Den som driver den här typen av handel kan aldrig känna sig helt säker, varken den som driver sajterna eller den som säljer narkotika. Vi använder teknik och metoder som gör det möjligt att komma åt och spåra omfattande krypterat material, säger Björn Eriksson.

Sajten öppnades i februari 2023 på Darknet. Omsättningen uppskattas av Tulli ha varit över 1,3 miljoner euro.

Den nu frihetsberövade administratören låg även bakom en föregångare till Sipulitie. Den sajten öppnades 2019 och stängdes ned året därpå i samarbete med polska myndigheter. Samma administratör misstänks också ligga bakom en annan chattbaserad handelsplats för narkotika. Även den har stängts ned med hjälp av svensk polis och åklagare.

I insatserna har förutom svensk polis och åklagare även Europol varit inkopplat. 

– Den finländska förundersökningen är exempel på hur internationellt samarbete är avgörande för att bekämpa den grova brottsligheten, säger Björn Eriksson.