Sök

Cirka 600 gängkriminella utomlands

Polismyndighetens nationella operativa avdelning, Noa, har identifierat runt 600 personer som bedriver organiserad brottslig verksamhet riktad mot Sverige från utlandet. De befinner sig i 57 olika länder över hela världen.

De kriminella aktörerna är antingen svenska medborgare eller har annat medborgarskap, men har stark koppling till Sverige och deras brottsliga verksamhet påverkar den svenska problembilden.  

– Vi har en allvarlig och ständigt föränderlig brottsutveckling i Sverige där en stor del av brotten beställs och styrs från utlandet. De här individerna påverkar därmed den brottslighet vi nu ser här i landet, säger Petra Lundh, rikspolischef.

– Kartläggningen visar bland annat att av de 600 personerna är runt 150 frihetsberövade eller internationellt efterlysta. Den ger oss även ytterligare möjligheter att kunna arbeta vidare med prioriterade kriminella individer, både genom Europol, men även tillsammans med myndigheter i de aktuella länderna, säger Håkan Wall, chef internationella enheten, Noa.

Aktörerna består av toppskiktet i den kriminella hierarkin och individer i mellanskiktet, båda med förgreningar till regionala och lokala aktörer i Sverige.  De är i huvudsak involverade i narkotikahandel, våld och penningtvätt. Andra vanliga brottstyper är vapenhandel och bedrägerier.

De kriminella aktörerna har medvetet etablerat sig på den internationella arenan för att stärka sin kriminella förmåga och för att undgå svensk polisiär brottsbekämpning.

– De ser fördelar med att både befinna sig fysiskt nära de som de samarbetar med, till exempel vid huvudorten för omlastning av narkotika från Sydamerika, men ser även en fördel att befinna sig långt från svensk polis och åklagare, säger Håkan Wall.

Under de senaste 20 åren har aktörerna etablerat sig väl i Spanien men de senaste åren även i andra länder som Turkiet, Marocko, Förenade Arabemiraten (Dubai), Balkanländerna, Tunisien, Iran, Irak, Portugal och flera länder i Sydamerika.

Världskarta med prickar markerade på olika platser

Kartan visar vilka länder de identifierade personerna befinner sig i

Noas underlag

Gemensamt för de runt 600 aktörerna i Noas underlag är att hela eller delar av individernas brottsliga verksamhet riktas mot Sverige men i huvudsak sker från utlandet. Aktörerna är svenska medborgare eller har stark koppling till Sverige, till exempel för att de bott i Sverige större delen av sina liv.