Sök

Dödlig drog säljs i falska förpackningar

Bild 1/3
Tablettburkar märkta med namnet Oxymorphone
Burkar som är falskt märkta Oxymorphone har innehållit tabletter med den mycket starka syntetiska opioiden metonitazen.
Bild 1/3
vita tabletter
Tabletterna har orsakat närmare 40 dödliga överdoser i Sverige.
Bild 1/3
Rosa tabletter
Tabletterna har hittills varit vita eller laxrosa.

Polismyndigheten varnar för falska förpackningar märkta Oxymorphone. Förpackningarna har istället innehållit tabletter med den syntetiska opioiden metonitazen, som är betydligt starkare och som hittills orsakat närmare 40 dödliga överdoser i Sverige.

Drogen metonitazen tillhör klassen nitazener, som är en potent typ av syntetiska opioder och är narkotikaklassade i Sverige. Polismyndigheten har de senaste två åren sett en ökning av antalet dödsfall kopplade till nitazener, eftersom risken för överdos är hög. Utvecklingen har gått från låga nivåer till 37 bekräftade dödsfall från 1 januari 2023 till och med den 19 september i år. Av dessa har 32 dödsfall orsakats av metonitazen, enligt statistik från Rättsmedicinalverket.

– Tabletterna har sålts i falska förpackningar. Det finns därför en stor risk att man tror att man tar tabletter som man känner till, men i själva verket är det ett betydligt mer potent preparat. Då ökar risken för att överdosera och i slutändan dö, säger Kristian Malzoff, kommissarie på Noa, Nationella operativa avdelningen.

 ”Cyniskt sätt att tjäna pengar”

Drogförsäljningen är en del av den kriminella ekonomin som drivs helt av ekonomiska intressen utan hänsyn till liv och hälsa.

– Det här är ett cyniskt sätt att tjäna pengar på utsatta människor, säger Kristian Malzoff.

Säljs illegalt på internet

Förutom de konstaterade dödsfallen till följd av nitazen-överdos pågår i nuläget flera dödsfallsutredningar hos Rättsmedicinalverket där nitazener påträffats i blodet hos den avlidne, men där utredningen inte är avslutad. Hittills i år har nitazener orsakat nästan lika många dödsfall som heroin. Polismyndigheten har inte sett en så stor ökning av dödsfall för en ny substansgrupp sedan fentanylproblematiken år 2015-2018. Dödsfallen med nitazener koppas till illegal försäljning på internet.

– Polisens budskap till försäljare av nitazener är att de utgör ett prioriterat mål för polisiära insatser. Flera som säljer nitazener har redan lagförts och en säljare dömdes nyligen till sex och ett halvt års fängelse, säger Kristian Malzoff.

Kan orsaka andningsstopp

Metonitazen och nitazener generellt påminner om den syntetiska opioiden fentanyl, som har orsakat många dödliga överdoser i hela världen. Precis som med fentanyl har nitazener en starkt smärtstillande effekt och kan orsaka andningsstopp i höga doser.

– Det är framförallt personer som redan använder opioider som löper störst risk att avlida på grund av den här typen av droger. Det handlar många gånger om människor som har ett problematiskt bruk av narkotika. De flesta som har avlidit är mellan 20 och 30 år gamla.

”Sluta sälja för att rädda liv”

Både Polismyndigheten och Tullverket har väl dokumenterade uppgifter om att nitazener säljs i falska burkar, vilket ökar risken för överdos. Polisen har också kunskap om vilka personer som har genomfört försäljningen, som sker över internet, men också på gatan.

– Vi vill uppmana de som säljer nitazener att omedelbart sluta med det för att rädda liv, säger Kristian Malzoff. 

Antal bekräftade dödsfall med nitazener till och med 19 september 2024:

  • 2020 – 1
  • 2021 – 2
  • 2022 – 8
  • 2023 – 17
  • 2024 – 20

Antal bekräftade dödsfall med metonitazen till och med 19 september 2024:

  • 2020 – 1
  • 2021 – 0
  • 2022 – 3
  • 2023 – 16
  • 2024 – 16

Källa: Rättsmedicinalverket

Nitazener:

Nitazenerna har många likheter med fentanylanalogerna. De bedöms vara mycket potenta och en del är till och med mer potenta än fentanyl. De kommer i olika varianter som har olika potens vilket gör att styrkan kan variera mycket. Precis som med fentanylanalogerna har man ett väldigt smalt terapeutiskt fönster, vilket betyder att den verksamma eller eftersträvade dosen ligger väldigt nära en dödlig dos. Nitazenerna har samma ursprung som fentanylanalogerna, nämligen Kina.  

Om de falska förpackningarna:

Förpackningarna med de falska oxymorfontabletterna är märkta ”Oxymorphone Hydrochloride Tablets” 40 mg och 20 mg från läkemedelsföretaget Aurobindo i Indien. Vi vet inte var dessa tillverkas, men de har även anträffats i andra länder än Sverige och bland annat orsakat dödsfall i Norge. Denna typ av tabletter finns inte legalt i Sverige, så man kan utgå ifrån att alla tabletter av den här typen är falska och livsfarliga.