Sök

Polisen välkomnar 944 nya studenter

I veckan börjar 944 nya studenter sin utbildning till polis. Det är cirka 170 fler än vid vårterminsstarten 2024. Till vårterminen 2025 är i dagsläget 713 antagna och även höstterminen 2025 fylls på i snabb takt.

- Det är otroligt roligt att så många vill bli polis och vara med och bidra till ett tryggare samhälle. Jag önskar er alla en givande och utvecklande utbildningstid och jag ser fram emot att välkomna er som färdiga poliser. Med de kunskaper ni får under utbildningen och de erfarenheter ni kommer att skaffa er längs vägen kommer ni att vara väl rustade att axla polisyrket den dagen ni är klara, säger Rikspolischef Petra Lundh.

Av de 944 studenterna som börjar sin utbildning nu ska 872 gå grundutbildningen medan 67 ska gå den nya deltidspolisutbildningen, DPU, med möjlighet att kombinera studier och arbete. DPU har hittills varit en begränsad pilot, men utökas nu med fler platser.

Vill du bli polis, eller känner du någon som du tycker skulle passa bra? Sök till polisutbildningen, året om.

Fakta:

  • Till vårterminen 2025 har hittills 713 tackat ja till en utbildningsplats.
  • Polisutbildningen är öppen att söka under hela året.
  • Utbildningen finns på fem orter i Sverige: Umeå universitet, Södertörns högskola utanför Stockholm, Högskolan i Borås, Linnéuniversitetet i Växjö samt vid Malmö Universitet.
  • Utbildningen kan genomföras på plats och på distans.
  • Vid utgången av juli månad 2024 hade Polismyndigheten 39 993 anställda, varav 24 129 poliser och 15 864 civilanställda.