Sök Mina sidor

Antagningen till polisutbildningen får nytt begåvningstest

Polismyndigheten kommer i maj 2025 byta begåvningstest för mätning av generell kognitiv förmåga i antagningsprocessen till polisutbildningen. Testet kommer att ersätta dagens begåvningstest, Uniq.

Bytet av begåvningstest sker efter rekommendation från Plikt- och prövningsverket som har utvecklat ett nytt begåvningstest i samarbete med Försvarshögskolan. Polismyndigheten har deltagit i arbetet genom Plikt- och prövningsverket.

Försvarshögskolan har utvecklat ett begåvningstest, I-prov 2025. Det nya provet är resultatet av ett utvecklingsarbete med syftet att förbättra mätsäkerheten, användarvänligheten samt effektiviteten.

Plikt- och prövningsverket kommer införa I-provet som standard för alla mätningar av generell kognitiv förmåga i samtliga av deras uppdrag. Det innebär att samtliga som genomgår mönstringsprocessen till värnpliktsutbildning eller prövningen för polisutbildningen kommer att genomgå samma generella begåvningstest.

Detta innebär att dagens begåvningstest Uniq som hittills använts för polisutbildningen avvecklas och ersätts med I-prov 2025.

Bakgrunden till förändringen är kvalitet och effektivitet och avsikten är inte att förändra resultatet av prövningsmomentet med det nya systemet I-prov 2025.

Plikt- och prövningsverket kommer följa upp och analysera utfallet av prövningar med det nya begåvningstestet under resterande del av 2025 för att kunna lämna rekommendationer gällande normering så att kravgränsen så långt som möjligt motsvarar nuvarande kravet på begåvningstestet Uniq.

Plikt- och prövningsverket har sedan 1999 haft i uppdrag att genomföra begåvningstest med sökande till polisutbildningen som en del av antagningsförfarandet. Inledningsvis användes I-prov 2000, men 2003 ersattes I-provet av testet Uniq som nu alltså avvecklas i maj 2025 när I-prov 2025 införs.

När det nya begåvningstestet införts kommer Polismyndigheten att följa upp utfallet av testet och ha en fortsatt dialog med Plikt- och prövningsverket. Utfallet kommer att analyseras i syfte att vid behov kunna göra eventuella justeringar.

Det nya begåvningstestet införs i prövningarna från och med den 5 maj 2025.