IT-forensik framgångsfaktor bakom uppmärksammat åtal
Under måndagen inleds rättegången i Södertörns tingsrätt mot en 52-årig man som misstänks för försök till grov utpressning och grov mordbrand riktat mot en företagsledare och hans närmsta kollegor.
Den 52-årige mannen står åtalad för att vara den som legat bakom hoten som riktats mot en företagsledare och hans närmsta kollegor. Bevisningen består bland annat i material som funnits i mannens beslagtagna dator och telefon.
Målsägandena har kartlagts genom att bland annat ha systematiskt fotats och filmats, för att i syfte att sätta press på företagsledaren. En 61-årig kvinna åtalas för medhjälp till försök till grov utpressning.
Tretton personer blev redan i december förra året lagförda i tingsrätten för delaktighet i brottsligheten.
– Framgångsfaktorn har varit samarbetet mellan alla olika avdelningar inom polisen. Vi har nyttjat många olika specialkompetenser i det här ärendet, säger Susanne Åkers, utredningsledare vid grova brott på Noa.
Hon lyfter fram IT-forensiken som en annan framgångsfaktor i utredningsarbetet.
– Det har varit en IT-tung utredning och det är ju dessutom något som vi ser kommer öka framöver i utredningsarbetet. Polismyndigheten har blivit mycket bättre här och vår IT-verksamhet har verkligen spelat en avgörande roll för att säkra och extrahera digitala spår från elektroniska enheter där sedan skickliga utredare hittat bevisning och pusslet har kunnat läggas. Det handlar om över hundra IT-beslag, där vi lyckats komma in i majoriteten av enheterna.
Förutom försök till grov utpressning ingår även grov mordbrand i åtalet, detta efter ett brandattentat utanför Stockholm som utfördes i syfte att sätta press på företagsledaren.
Rättegången inleds den 28 april i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och avslutas i juni. Utredningen är omfattande och fortfarande aktiv.
– Vi ser fortfarande spår som vi måste utreda vidare och vi fortsätter att eftersöka fler som vi misstänker är involverade i utpressningsdelen, säger Susanne Åkers.