Ökat antal avvisningar av personer kopplade till internationella stöldligor
Stölderna av bildelar minskar. Samtidigt har antalet avvisningar och beslut om återreseförbud för personer som misstänks vistas i Sverige enbart för att begå brott ökat markant. I snitt tio personer i veckan har avvisats sedan årets början.
– Vi vet att det är organiserade internationella stöldligor som ligger bakom stölderna och vår bedömning är att avvisningarna i hög grad har bidragit till den nedgången, säger Daniel Ivansson, nationell operativ koordinator vid polisen.
Under fjolåret anmäldes 25 procent färre stölder ur fordon än året innan och över en treårsperiod är har antalet stölder minskat med en tredjedel, visar Brås siffror. I fjol anmäldes 34727 sådana brott.
Säljs vidare
Det rör sig om bilkomponenter som med stor lönsamhet säljs vidare på eller som går att utvinna ädelmetaller från, t ex katalysatorer. Bland de stöldbegärliga delarna återfinns också strålkastare och rattar.
– De är högintressanta för de internationella brottsnätverken och vi är alltid intresserade av tips på exempelvis ankarplatser, sådana platser där man förvarar stöldgodset, säger Daniel Ivansson.
Stöldgodset transporteras vanligtvis med fordon över gränsövergångarna, framförallt via färja mot Baltikum och Polen eller via Öresundsbron.
Fram till och med den sista mars i år har 113 personer avvisats av polisen, både personer som är EES-medborgare och från länder utanför EU för att de utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet. Det är tio personer per vecka. Samtliga har också fått återeseförbud. I fjol motsvarande period avvisades 29 personer av samma skäl. Under hela 2024 avvisades 256 personer.
– Bestämmelserna i utlänningslagen kan ibland vara mer effektiv för att avbryta brottsligheten eller förebygga den, än det straffrättsliga spåret, säger Daniel Ivansson.
Får återreseförbud
De avvisade får även allt längre återreseförbud. Hittills i år har personer fått i snitt fem års återreseförbud per person att jämföra med fjolårets snitt på fyra år per person. Ett återreseförbud innebär att man blir nekad inresa till en eller flera Schengenländer.
– Avvisningarna fungerar brottsförebyggande och avbryter den pågående brottsligheten snabbare än om enbart anmälan och utredning av de misstänkta brotten sker, säger Ivansson.
Fakta
Utlänningslagen gör det möjligt för polisen att fatta beslut om avvisning eller utvisning av en EES-medborgare med hänvisning till att personen utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet.
En sådan avvisning kräver inte att personen är gripen eller dömd för brott i Sverige, utan det räcka med att man förekommer i polisiära register och/eller är misstänkt för upprepad brottslighet i kombination med att man inte kan visa legitima skäl till att man vistas i Sverige.
I utlänningslagen finns motsvarande regler om avvisning av icke-EU-medborgare.
Tipsa polisen om ankarplatser
Ankarplatser är sådana platser där stöldgodset förvaras i väntan på transport ut ur landet. Syftet kan även vara att låta stöldgodsen ”svalna”, det vill säga att låta själva utförseln dröja något för att väcka färre misstankar. Exempel på ankarplatser:
- Tillfälliga uthyrda lägenheter, stugor, företagslokaler.
- Stämmer inte magkänslan? Kommer och går personer på konstiga tider eller har ett avvikande beteende?
- Offentliga platser på till exempel avsides platser. Kan vara omlastningsplatser