Polisen välkomnar ökat informationsflöde
Nu blir 21 myndigheter samt kommuner, regioner och skolor enligt lag skyldiga att lämna uppgifter till polisen som kan behövas i brottsbekämpningen. Polisen hoppas bland annat få in uppgifter som kan förhindra att barn och unga dras in i kriminalitet.
Lagen om skyldighet att lämna uppgifter till Polismyndigheten och ytterligare sex brottsbekämpande myndigheter träder i kraft i dag. Den innehåller bestämmelser om skyldigheter för en rad statliga myndigheter, alla kommuner, regioner och skolor. För de sistnämnda gäller ansvaret genom rektorer.
Uppgifterna ska lämnas både på begäran och eget initiativ. De ska vara av det slag att de kan bidra till att förebygga, förhindra eller upptäcka brottslig verksamhet eller av det slag att de kan behövas för att utreda eller lagföra brott.
– Man bör tänka brett när det gäller uppgifter som man ska lämna på eget initiativ. Det kan till exempel handla om ett underligt beteende hos en person, eller att någon kanske hanterar pengar på ett sätt som sticker ut. Det kan vara så enkelt som en magkänsla av att någonting inte stämmer, att man konkretiserar den och lämnar uppgiften till exempelvis Polismyndigheten. Det är inte en anmälan om brott utan mer att man delar med sig av en pusselbit som vi kan addera till annan information, säger Åsa Torlöf, verksamhetsutvecklare vid Noa.
Anpassade vägledningar från polisen
För samtliga organisationer har polisen tagit fram speciellt anpassade vägledningar om hur den nya formen av uppgifter, som inte utgör en konkret brottsanmälan, kan lämnas till polisen. De tar också upp vilken slags information som troligtvis är viktigast från respektive myndighet. Vägledningarna är nyligen överlämnade till var och en av de 21 myndigheterna som omfattas av den nya lagen. En vägledning till alla regioner och kommuner är överlämnad till SKR. När det gäller skolor är informationen utformad i samarbete med Skolverket, som ansvarar för spridningen till landets rektorer.
Dialog och samverkan mellan skola och polis är centralt för att uppnå lagens syfte, det vill säga att öka informationsflödet från skola till polis för att kunna bekämpa brott. Polisen samverkar med skolor på många olika sätt. När det gäller uppgifter som enligt den nya lagen ska lämnas till polisen på eget initiativ gäller i första hand etablerade kontaktvägar. Saknas sådana finns andra, vilka beskrivs i polisens vägledande information.
– Vi hoppas på att få in värdefull information som kan hjälpa oss att i tidigt skede identifiera unga som kan vara på väg in i kriminalitet. Det är ett av våra viktigaste samhällsuppdrag att hjälpas åt med detta. Vi ser framför oss att många kommer uppfatta skyldigheten även som en möjlighet att lämna uppgifter till oss i polisen. Tidigare har förutsättningarna saknats men nu finns de på plats, säger Åsa Torlöf, Noa.
Mer om lagen
Myndigheterna som omfattas av uppgiftsskyldigheten i lag 2025:170 är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Bolagsverket, Centrala studiestödsnämnden, Finansinspektionen, Fondtorgsnämnden, Försäkringskassan, Inspektionen för vård och omsorg, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet, länsstyrelserna, Migrationsverket, Naturvårdsverket, Pensionsmyndigheten, Skatteverket, Statens skolinspektion, Tillväxtverket, Transportstyrelsen, Utbetalningsmyndigheten, och utlandsmyndigheterna.
I den nya lagen räknas utöver Polismyndigheten även följande till de brottsbekämpande myndigheterna; Ekobrottsmyndigheten, Kustbevakningen, Skatteverket, Säkerhetspolisen, Tullverket och Åklagarmyndigheten. Myndigheterna har samarbetat under förberedelsearbetet med den nya lagstiftningen.
Lag (2025:170) om skyldighet att lämna uppgifter till de brottsbekämpande myndigheterna