Information om händelsen i Uppsala

Händelsenotis 29 april 17.04, Mord/dråp, Uppsala
Sök Mina sidor

Svensk polis leder operation Grimm

Svensk polis leder en operational task force (OTF Grimm) med målet att tillsammans med Europol och rättsvårdande myndigheter från sju andra länder angripa Violence-as-a-service och den digitala rekryteringen av ungdomar till grov brottslighet.

Crime-as-a-service (CaaS), främst genom Violence-as-a-service (VaaS), är ett brottsfenomen som kännetecknas av att olika typer av grova våldsbrott, från mord och mordförsök till utpressningsvåld som exempelvis sprängningar och skjutningar riktade mot fasta objekt, annonseras och koordineras av kriminella i en rad olika digitala tjänster. Anstiftare och rekryterare gömmer sig bakom alias, inte sällan utomlands och de som hänsynslöst rekryteras till brottsuppdragen är ofta unga och oerfarna utan koppling till kriminella nätverk eller den geografi de ska utföra ett brott i.

Utvecklingen av brottsfenomenet har gått snabbt och Polismyndigheten bedömer att spräng-och skjutvapenvåldet som skett under år 2024 och år 2025 anstiftats och koordinerats genom den digitala miljön.

– Polisen har kunnat förhindra många våldsbrott de senaste åren och gripit många unga utförare. Med den här operationen ökar vi nu tempot och vill komma högre upp i brottskedjan för att identifiera, försvaga och lagföra anstiftare och rekryterare, säger Theodor Smedius, polisintendent vid Noa.

Svensk polis var tidiga med att identifiera Violence-as-a-service. Detta gjordes redan i början av 2024. Sedan dess har en rad åtgärder vidtagits, både inom myndigheten och tillsammans med andra, för att möta utvecklingen. Under våren och sommaren 2024 fördjupades samarbetet med bland annat dansk polis, spansk polis och Europol när svenska ungdomar rekryterades till att begå grova våldsbrott i Danmark. Detta ledde bland annat till att tre svenskar greps i Spanien under hösten 2024 misstänkta för olika inblandning i försök till mord, förberedelse till mord och vapenbrott i Sverige, Danmark och Spanien.

Därtill initierade polisen under hösten och vintern 2024 möten med representanter från de stora sociala medieplattformarna, såväl som spelplattformar, för att fördjupa samarbetet och öka kunskapen om hur deras plattformar används för att rekrytera utförare och koordinera brott.

– Det senaste året har vi tydligt sett att Violence-as-a-service saknar geografiska gränser. Brott koordineras och anstiftas i digitala tjänster från olika delar av världen. Därför går vi nu in i den här operationen för att angripa det här brottsfenomenet med gemensamma krafter, säger Theodor Smedius, polisintendent vid Noa.

Förutom Sverige och Europol ingår Norge, Danmark, Finland, Nederländerna, Tyskland, Belgien och Frankrike i insatsen. Genom Europol erbjuds en plattform för operativ koordinering, gemensamma utredningar och dataanalyser. I OTF Grimm kommer deltagande länder dela underrättelser, ingå i gemensamma utredningar, kartlägga roller, pengaflöden och rekryteringen hos de nätverkskriminella, identifiera och slå till mot kriminella tjänsteleverantörer, samt samarbeta med techbolagen för att identifiera och förebygga digital rekrytering.