Sök

Stor ökning av falska ID-handlingar under sportlovet

De senaste fyra åren har det skett en ökning av personer under 18 år som använt sig av diverse falska eller manipulerade ID-handlingar för att ta sig in på krogen. Ökningen har främst skett i polisregion Nord och i samband med sportloven.

Det nalkas sportlov och för många innebär det resor till fjällen. Men för poliserna som arbetar på fjällorterna så innebär det något annat. Fler anmälningar gällande urkundsförfalskning, där personer antingen visat upp någon annans legitimation, manipulerat sin egen legitimation för att det ska stå rätt årtal eller använt sig av falska mobila e-legitimationer.

– Att försöka ta sig in på krogen innan man har åldern inne är ett typiskt ungdomsbrott. Men jag tror inte att de förstår hur allvarligt det är att ändra eller missbruka ID-handlingar, säger Mariana, polis i Åre, och fortsätter:

– Du ska även vara medveten om att den du lånar ID-handlingen av också begår ett brott. Jag vill därför uppmana ungdomarna att vänta tills de har åldern inne, chansa inte, det är inte värt det.

Drygt 250 anmälningar förra året

Sedan 2021 har antalet anmälningar med att misstänka under 18 år gällande urkundsförfalskning, en form av bedrägeri där man förfalskar ett dokument i syfte att begå brott, mer än fördubblats. Under 2024 gjordes totalt 252 anmälningar där personer på olika sätt använt sig av falska eller manipulerade ID-handlingar i Sverige som kan jämföras med 220 anmälningar 2023 och 124 anmälningar 2021. Generellt i Sverige sker brotten främst under juni månad.

– Det är en återkommande brottstyp som är säsongsbetonad, tider på året när många som inte har åldern inne trots det vill in på krogen. Vi kan även se att brotten ökar kring 100 eller 200 dagar till studenten, säger Kristoffer Morén Lingehall, förundersökningsledare och brottssamordnare för polisregion Nord, och fortsätter:  

– Brottstypen rör sig överallt i landet och i exempelvis Jämtland finns det områdespoliser som har möjlighet att upptäcka den här typen av brott.

Stor ökning i Jämtlands län

Även i polisregion Nord har det skett en markant ökning av anmälningar, gällande urkundsförfalskning, de senaste fyra åren. 2024 gjordes 39 anmälningar, jämfört med 8 anmälningar 2021. Men här visar siffrorna på en annan trend jämfört med resten av landet – de flesta brotten sker under februari månad och då främst i Jämtlands län.

– Att ha brottet missbruk av urkund i sitt belastningsregister kan vara försvårande när du söker arbete eller ska ansöka om visum. Det som i stunden känns som en liten sak kan alltså få tråkiga konsekvenser, säger Mariana.

Polisen uppmanar, med anledning av detta, alla föräldrar till ungdomar att prata om att det är olagligt med ID-förfalskning.