Sök

Fyrverkeribomber bakom hälften av alla sprängningar

Den senaste tiden har Polismyndigheten fått frågor om fyrverkeribomber och spränganordningar baserade på pyroteknik.

Under senare år har pyroteknik i olika former, exempelvis fyrverkeribomber, använts i kriminell kontext i samband med sprängningar.

Polismyndigheten bedömer att ungefär hälften av alla explosioner i Sverige utgörs av någon form av improviserad användning av pyrotekniska produkter.

– Att använda eller modifiera pyroteknik på de sätt som idag sker i de kriminella miljöerna är förenat med fara. Den som hanterar spränganordningen utsätter sig själv och andra för stora risker exempelvis vid transporter i kollektivtrafiken, säger Jon Wåhlander, operativ chef vid Nationella bombskyddet.

Fyrverkerier och pyroteknik är produkter som innehåller explosiva material

Polisen kan konstatera att fyrverkeribomber är något kriminella valt att använda vid flertalet sprängdåd i Sverige. De används vid sprängningar i trapphus och entréer till flerfamiljshus med stora materiella skador som följd.

Att modifiera samt använda pyroteknik på detta sätt är olagligt men även förenat med stora skaderisker.

I Sverige måste man vara 18 år för att köpa eller använda utomhusfyrverkerier. För att få skjuta smällare eller raketer med pinne i Sverige måste du även ha tillstånd och utbildning. Det är även olagligt att ge utomhusfyrverkerier till en person som är yngre än 18 år.

Polismyndigheten arbetar tillsammans med branschaktörer för att minska tillgången på explosiva material.

Fakta om fyrverkerier och pyroteknik:

  • Varor som endast har som avsikt att smälla högt utan att avge ljus eller liknande är förbjudet.
  • Kommuner och MSB är tillståndsmyndigheter och även de myndigheter som kan utfärda tillstånd för handel, införsel och tillverkning av dessa produkter.
  • Tillstånd krävs för att få använda fyrverkerier eller pyrotekniska pjäser i tätbebyggt område enligt ordningslagen och lokala föreskrifter.
  • Användningen av pyrotekniska produkter kan tillåtas på särskilda platser och vid särskilda tillfällen.
  • Om man genomför en sprängning på ett sätt som utsätter andra för risker och orsakar materiella skador på exempelvis bostadshus kan man dömas för brott mot Lag (2010:1011) om brandfarliga och explosiva varor, för vilket det utgår fängelse i lägst fyra och högst sju år. Därutöver tillkommer brottsrubriceringar som allmänfarlig ödeläggelse (BrB 13:3) som också kan bedömas som grovt brott tillkomma, för vilket man kan dömas till mellan 6 års fängelse upp till livstid. Sammantaget blir straffvärdet högt för denna typ av brottsliga gärning.