Kraftsamling mot telefonbedrägerier ger effekt
Polisen, banker och teleoperatörer kraftsamlar i arbetet mot telefonbedrägerier. Nu visar statistik en nedåtgående kurva i antalet anmälda brott och brottsvinsterna minskar. Ta del av polisens tips som skyddar dig mot att bli lurad.
– Arbetet mot telefonbedrägerier är ett prioriterat område för Polismyndigheten, banker och teleoperatörer, vilket bidrar till att antalet anmälda brott minskar. Vi ligger ändå totalt på en högre nivå än förra året, så det är en fortsatt viktig fråga att fokusera på, säger Lotta Mauritzson, som är samordnare på polisens nationella bedrägericentrum.
Sms och hembesök
Telefonbedrägerier, eller vishing som det också kallas, är en del av den digitala brottsligheten som förändras snabbt. Fysisk vishing, där bedragaren efter ett telefonsamtal kommer hem till brottsoffret för att lura till sig guld och andra värdesaker också har ökat den senaste tiden.
Just nu startar ungefär 50 procent av brotten med att brottsoffret får ett sms som handlar om en skuld som ska betalas. Brottsoffret uppmanas att ringa ett nummer för att reda ut den påhittade skuldfrågan och hamnar då hos bedragaren som på olika sätt manipulerar personen till att betala sig ur problemet.
– Istället för att bedragaren ringer runt till en mängd människor på måfå, kontaktar brottsoffret alltså själv bedragaren. Det är ett sätt för kriminella att effektivisera arbetet, säger Lotta Mauritzson.
Brottsvinster göder kriminella nätverk
– De här brotten har direkta kopplingar till den grovt kriminella miljön där vinsterna göder verksamheten. Det är mycket viktigt att vi hittar huvudmännen bakom brotten. Vi kommer att kunna trycka tillbaka, men inte komma åt brottsligheten helt om vi inte kommer åt dem, säger Lotta Mauritzson.
Om telefonbedrägerier
Telefonbedrägeri eller vishing innebär att någon ringer eller sms:ar och försöker lura dig att lämna ut koder och kortuppgifter eller att logga in på din bank. Bedragaren kan påstå att något hänt och vill att du ska identifiera dig för att hjälpa till att lösa problemet.
Bedragaren kan också påstå att någon måste komma hem till dig för att säkra dina värdesaker eller koder. I stället blir du bestulen på pengar, guld och andra värdesaker.
Bedragarna är skickliga, låter empatiska och står på sig vilket gör det svårt att stå emot. De kriminella utvecklar också sina tekniker löpande, vilket gör det viktigt att vara uppdaterad om riskerna.
Skydda dig mot telefonbedrägerier
1. Lägg på luren
Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släkting eller någon från din bank, ett företag eller en myndighet.
Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.
2. Logga inte in
Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från din bankdosa eller till ditt betalkort om någon frågar efter det.
Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.
3. Lita inte på den som ringer
Bedragaren kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhörig har råkat illa ut.
Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.
Läs mer om telefonbedrägerier på polisen.se
Antalet anmälda telefonbedrägerier minskar
Statistik från polisens nationella bedrägericentrum visar en nedåtgående kurva i antalet anmälda telefonbedrägerier. Från februari i år där antalet anmälda telefonbedrägerier per månad var runt 3 500, går kurvan neråt. I juni anmäldes runt 2 200 brott, vilket innebär en minskning på 38 procent under denna period.
Under första halvåret 2025 minskade brottsvinsterna från telefonbedrägerier med 29 procent jämfört med samma period förra året.