Sök Mina sidor

Högre guldpris medför fler guldrån och bedrägerier

Guldpriset har ökat med 20 procent sedan årsskiftet och guld är relativt enkelt att sälja vidare. Det har ökat intresset bland kriminella att råna guldbutiker och privatpersoner på guld.

– Det är främst guldbutiker, pantbanker och andra företag som hanterar större mängder av guld som drabbas av rånen, men vi ser även att fler privatpersoner rånas. Att man exempelvis rånas i hemmet eller rånas på sina guldsmycken på stan, säger Karin Breding som är problemområdesansvarig för kriminell ekonomi inom polisen.

Butiksrånen är ofta välplanerade men har olika tillvägagångssätt. En del rån sker dagtid av beväpnade rånare, andra sker nattetid som inbrott. Till exempel som ”smash and grab” där man använder sig av tyngre fordon för att ta sig in i en butik.

Privatpersoner kan drabbas både på stan och i hemmet. Det finns flera exempel på rån där man ryckt åt sig guldsmycken utomhus. I andra fall har man brutit sig in hemma hos privatpersoner och under vapenhot tilltvingat till sig guld och andra värdesaker. Vid flera fall har gärningsmännen haft brottsoffren under uppsikt för att kunna slå till vid rätt tillfälle.

– Polisen arbetar aktivt för att förhindra och bekämpa dessa rån men det är viktigt att alla, företag såväl som privatpersoner, tänker till på hur man kan minska risken att bli rånad och vad rånare kan få med sig. Till exempel hur synligt och lättillgängligt guldet är, hur det förvaras och hanteras, säger Karin Breding.

En ökning av bedrägerier i hemmet  

Det högre guldpriset har också lett till att bedrägerierna mot framför allt äldre har ökat. Bedragarna kontaktar äldre och säger sig vara från ett säkerhetsföretag eller polisen, och att man vill komma hem till den äldre för att ”hjälpa till” att ta hand om guld och andra värdeföremål. Hembesök som ibland övergått i rån och hot om våld om den äldre inte ger ifrån sig guldet.

– Bedragarna är skickliga, låter empatiska och står på sig vilket gör det svårt att stå emot. Som anhörig eller närstående är det viktigt att man pratar om hur den äldre kan skydda sig. Till exempel inte släppa in obekanta personer i sitt hem och om värdesaker kan förvaras på annan plats än i hemmet. Åtminstone att man inte skyltar med det vilket drar till sig uppmärksamhet, säger Karin Breding och betonar:

– Polisen eller säkerhetsföretag kommer aldrig hem till folk för att hämta guldsmycken eller värdesaker.

En annan form av bedrägerier drabbar de som vill sälja sitt guld. Här finns det exempel på personer som på nätet hittat firmor som köper guld men där man sedan inte fått betalt för guldet man skickat.

Läs mer: