Ordningsläget inom fotboll: svensk polis tar lärdom av Grekland
Kameraövervakning av hög kvalitet, personliga biljetter och höga bötesavgifter är några av de åtgärder som förbättrat ordningsläget under Greklands fotbollsmatcher.
Nationella operativa avdelningen vid Polismyndigheten har genomfört ett erfarenhetsutbyte med kollegor på Greklands myndighet för utbildning, religion och sport samt myndigheten för medborgarskydd, den nationella polismyndigheten samt lokalpolisen i Aten.
Erfarenhetsutbytet skedde inom ramen för det internationella polissamarbetet i NFIP som är den europeiska samarbetsorganisationen för brottslighet relaterad till fotbollsmatcher.
– Grekland är intressant för svensk polis eftersom att de på bara några år gått till ett klart förbättrat ordningsläge under sina fotbollsmatcher, säger Per Engström, sektionschef vid nationella operativa avdelningen.
Flera åtgärder som gett resultat
Den grekiska polisen och myndigheten för medborgarskydd lyfter fram ett antal åtgärder som varit viktiga för att nå det förbättrade ordningsläget.
– Kameraövervakning av hög kvalitet inne på och utanför arenorna i kombination med personliga biljetter som är kopplade till en e-legitimation gör det enklare för den grekiska polisen att identifiera och lagföra individer som begår brott och stör ordningen vid fotbollsmatcher, säger Nikolaos Petropoulos, polisöverste vid Greklands myndighet för medborgarskydd och fortsätter.
Antalet incidenter har minskat dramatiskt
– Sedan åtgärderna infördes har antalet incidenter inne på arenorna minskat dramatiskt både i numerär och allvarlighetsgrad. De få incidenter som inträffat sedan de nya åtgärderna implementerades avser begränsad användning av pyroteknik där uppklarningsgraden för den här typen av ordningsstörningar är extremt hög och där förövare identifierats och lagförts i de flesta fallen, säger Nikolaos Petropoulos, polisöverste vid Greklands myndighet för medborgarskydd.
Grekland har därtill infört höga bötesavgifter för både den enskilda lagöverträdaren och fotbollsklubbarna när brott och ordningsstörningar begås.
Tomma läktare efter farliga föremål
Grekland har också infört andra åtgärder som när exempelvis farliga föremål kastas in på plan så spelas nästa match med tomma läktare. Vid en del högriskmatcher tillåts enbart hemmalagets supportrar att besöka arenan under fotbollsmatchen.
Polismyndigheten arbetar sedan tidigare för att personliga biljetter och kameraövervakning som möjliggör identifikation av personer som begår brott och stör ordningen ska införas även i Sverige.
– Vi kommer fortsätta dialogen med kollegorna i Grekland och andra länder med liknande utmaningar för att utbyta erfarenheter. Det bidrar till utvecklingen av vår verksamhet att ta del av andra länders åtgärder och perspektiv, säger Per Engström, sektionschef vid nationella operativa avdelningen.
Det här är NFIP
NFIP, National Football Information Point, är ett europeiskt nätverk bestående av alla medlemsstater och andra stater med fokus på polissamarbete i samband med fotbollsmatcher. Nätverket bildades 2001 av Belgien, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien i kölvattnet av allvarliga incidenter med våld och ordningsstörningar under fotbolls-VM i Frankrike 1998 och EM i Belgien år 2000. Syftet är att utveckla metoder för att förebygga och hantera våld och ordningsstörningar relaterat till fotboll och öka säkerheten för de miljontals europeiska medborgare som går på fotbollsmatcher eller vistas i närheten av platserna där de äger rum.