Sök Mina sidor

Polisen varnar för sms och samtal där bedragare utger sig att vara från polisen

Polisen vill med anledning av detta påminna alla om råd hur man kan skydda sig.

Bedrägeriet inleds med att det kommer ett sms signerat ”Polisens SMS”, följt av ett telefonsamtal från ett dolt telefonnummer. Gärningspersonerna har förberett ett manus där de uppger att de kommer från polisen och att du har blivit utsatt för ett brott, eller att dina bank- eller personuppgifter förekommer i en utredning.
Ett vanligt tillvägagångssätt är att bedragarna försöker stressa och skrämma sina offer.

Dessa bedragare använder sig av polisens ord och begrepp som vi använder i vardagen när vi är i kontakt med allmänheten, och dessa personer är väl förberedda inför samtalet. Det är oroväckande tillvägagångssätt att man utger sig komma från polisen och det är något i förlängningen kan skada förtroendet för polisen, säger Dick Johansson, operativ koordinator vid polisens nationella driftcenter.

Ofta försöker bedragarna låta telefonsamtal pågå länge för att den som blir uppringd inte ska kunna kontakta anhöriga eller polis. Syftet är att den som blir kontaktad ska tro att den är utsatt för ett pågående brott, varpå bedragaren i många fall erbjuder hjälp genom att skicka personal till målsägaren för att säkerställa guld- och värdeföremål.

De kriminella nätverken flyttar hela tiden fram sina positioner och bedragarna hittar nya vägar att lura människor. Vid spridning av detta modus kan det i förlängningen skada polisens sätt att arbeta med polis-sms och så klart göra det ännu svårare för medborgaren att urskilja vad som är polisen och vad som är ett bedrägeri, säger Dick Johansson.

Polisens uppmaning - Lägg på luren!

Polisen vill med anledning av detta påminna alla om polisens råd hur man kan skydda sig.

Polisens uppmaning är: Lägg på luren! Om du blir misstänksam under ett telefonsamtal, avsluta samtalet så tidigt som möjligt. En seriös aktör skickar aldrig hem personal till ditt hem för att hämta upp värdesaker.

Om man är osäker på om man verkligen pratar med polisen kan man alltid lägga på luren och ringa 114 14 och be att bli kopplad till den person man pratade med, säger Dick Johansson.

Så skyddar du dig mot bedrägerier

• Lägg på luren. En bedragare som ringer kan till exempel säga att den är en släkting eller från banken eller från polisen. Om du är osäker på vem som ringer ska du avsluta samtalet.

• Logga inte in. Logga aldrig in med bank-id om någon ringer upp och ber dig. Lämna inte heller ut koder från bankdosa eller till betalkort.

• Lita inte på den som ringer. Personen som ringer kan säga att du håller på att förlora pengar, eller att en släkting råkat illa ut. Lita inte på den som ringer även om den har information om dig.

• Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem. Stäng dörren om du känner oro. Polisen åker aldrig hem till någon för att hämta bank- och/eller kreditkort eller andra värdesaker. Om någon kontaktar dig med ett sådant ärende är det en bedragare.

• Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.

• Kontakta polisen. Vid pågående brott ring 112. Om brottet inte är pågående ska du ringa 114 14.