Sök

Polisen vill skärpa åtgärderna mot unga kriminella

En särskild utredare föreslår nya verktyg för att effektivare bekämpa brott av unga lagöverträdare. I sitt remissvar vill polisen gå ännu längre, inte minst för att skydda unga från att dras in i grov kriminalitet.

Polismyndigheten har fått möjlighet att lämna synpunkter i form av ett remissvar på utredningen Effektivare verktyg för att bekämpa brott av unga lagöverträdare (SOU 2024:93).

I huvudsak välkomnar polisen de förslag som lämnas i utredningen och som rör myndighetens brottsbekämpande verksamhet. Utredningen föreslår bland annat att hemliga tvångsmedel ska kunna riktas mot brottsmisstänkta barn under 15 år, vilket inte är möjligt i dag. Kraven för att få besluta om sådana tvångsmedel föreslås dock bli allt för höga. Rikspolischef Petra Lundh menar att det finns skäl att gå längre än vad utredningen föreslår. När det handlar om att ta del av kommunikation mellan personer bör det inte göras någon skillnad mellan barn och vuxna, enligt Petra Lundh. Utredarens förslag skulle exempelvis inte göra det möjligt att ta del av kommunikation mellan barn som planerar grova utpressningar och brandattentat, vilket däremot hade varit möjligt om de var vuxna. En sådan ordning är inte rimlig, anser Petra Lundh.

Stoppa våldsdåden innan de inträffar

Ett annat område där det finns skäl att ifrågasätta utredningen handlar om möjligheten till hemliga tvångsmedel mot barn under 15 år i underrättelseverksamhet. Utredningen är i denna del mycket restriktiv. Utökade verktyg skulle ge polisen möjlighet att stoppa våldsdåd betydligt tidigare, ofta redan på planeringsstadiet.

Rekryteringen av utförare sker ofta i digitala arenor där rekryterarna lägger ut annonser om jobb, till exempel ett morduppdrag, mot löfte om betalning. Vi vet att utförarna många gånger är unga, de används som förbrukningsvaror och saknar helt koppling till anstiftarna. Vi måste få finnas på de arenorna – även när det gäller barn – för att kunna stoppa dem, säger Petra Lundh.

Möjlighet att ingripa mot de unga

Genom att bland annat få använda hemliga tvångsmedel i underrättelsesyfte har förmågan att upptäcka och avbryta misstänkt våldsbrottslighet förbättrats och under förra året lyckades polisen förhindra över 170 våldsbrott. Ännu fler brott hade kunnat förhindras om vi hade kunnat använda preventiva tvångsmedel även mot personer under 15 år.

Det är samhällets ansvar att skydda barn från att dras in i kriminalitet. När barn riskerar att utföra grova våldsdåd är det rimligt att polisen ska kunna följa de brottsmisstänkta barnens aktiviteter. Genom att kartlägga brottsligheten kan våldsdåd förhindras, människor räddas och barn förhindras från att växa upp med att ha människoliv på sina samveten, säger Petra Lundh.

Remissvar: Effektivare verktyg för att bekämpa brott av unga lagöverträdare (SOU 2024-93) (pdf, 222 kB)

Polismyndighetens behov av att använda hemliga tvångsmedel mot barn i underrättelseverksamhet (pdf, 146 kB)