Sök

Bli Matilda och Josefines nya kollega

Två poliser som står i snö

– Vi kommer att ha en informationsträff den 17 januari klockan 18.00 i Gällivare polisstation, berättar ingripandepolis Matilda. Bild: Polisen

Bor du i Kiruna, Gällivare eller Jokkmokk? Har du funderat på att söka till polisutbildningen men avstått på grund av att det inte gått ihop med livspusslet? Nu kan du studera till polis och arbeta samtidigt, för att sedan anställas på din hemort.

– Det är världens bästa jobb. Man blir verkligen allsidig eftersom man får arbeta med så många olika delar av polisyrket, berättar Matilda, ingripandepolis i Gällivare.

Sista ansökningsdag är den 19 januari

Än finns det möjlighet att söka den helt nya polisutbildningen som ges på deltid och distans för utvalda orter. Sista ansökningsdag är den 19 januari 2024. Det här är en unik chans för dig som vill studera till polis och som har familj och kontaktnät i Kiruna, Gällivare eller Jokkmokk, eller på någon av de andra utvalda orterna i polisregion Nord. 

Efter godkänd utbildning får du som bor eller vill flytta till någon av de utvalda orterna anställning som polis i det området. Där du har chansen att göra skillnad för dina medmänniskor.

– Jobbar man i glesbygd blir man väldigt nära alla man jobbar ihop med. Man är inte lika anonym som i en större stad utan här får man följa alla ärenden från start till mål. Vi får bra relationer till ungdomar vi träffar och vi får dessutom återkoppling på hur det gått för dem, berättar Josefine, ingripandepolis i Gällivare.

Hur kan en vanlig arbetsdag se ut för er?

– Det är väldigt olika från dag till dag och årstid. Generellt när vi inte har jobb, inte åker på utryckning, så kan vi här ägna oss åt det vi tycker är intressant vilket är personbundet. Vissa tycker att trafik är väldigt roligt att arbeta med medan andra tycker att det är spännande att arbeta mot narkotika, berättar Matilda. 

– Vanliga arbetsuppgifter är trafikkontroller, hantera narkotikabrott och patrullera i centrum för att verka trygghetsskapande. Vi kör också skoter och arbetar mot jaktbrott här i norra Lappland. Allt kan hända på samma dag.

Grundutbildning, distans eller deltid 

Det finns flera vägar att gå för att bli polis. Den ordinarie grundutbildningen till polis-, som går att läsa via campus eller på distans, går nu också att läsa via DPU, deltidspolisutbildningen. Denna omgång av DPU är en pilot. Det är med andra ord inte säkert att detta tillfälle, där du kan kombinera jobb med deltidsstudier till polis, kommer igen.

– Har man funderat på att bli polis men inte sökt för att man tycker att det varit för jobbigt att plugga heltid så är det här ett guldläge. Vi hoppas på många sökande som vill bli våra nya kollegor, berättar Josefine.

– Vi kommer att ha en informationsträff den 17 januari klockan 18.00 i Gällivare polisstation. Då kommer vi berätta om hur det är att vara polis, och de som vill ställa frågor får gärna komma och träffa oss då.

Orterna som är aktuella för DPU i polisregion Nord:

 • Lokalpolisområde norra Lappland
  Kiruna, Gällivare och Jokkmokk.
 • Lokalpolisområde södra Lappland
  Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Storuman och Sorsele.
 • Lokalpolisområde södra Ångermanland
  Kramfors och Sollefteå.
 • Lokalpolisområde Medelpad
  Ånge.
 • Lokalpolisområde Jämtland/Härjedalen
  Strömsund, Sveg, Funäsdalen och Svenstavik.
 • Lokalpolisområde Östersund
  Bräcke.

Är du intresserad av polisyrket och vill ha möjlighet att studera på deltid och distans?

Skicka in en intresseanmälan senast den 19 januari!