Sök
Stäng Meny

Märk ut platsen vid viltolycka

Just nu sker det väldigt många viltolyckor i Norrbottens län. Kör du på vilt ska du alltid ringa 112 och märka upp platsen noggrant.

Det inträffar just nu många viltolyckor/renpåkörningar i Norrbottens län. Polisens eftersöksjägare har signalerat att det är många som inte anger position för viltolyckan, vilket utgör ett problem när de ska hitta igen påkört vilt.

Råkar du ut för en viltolycka är du skyldig att så snart som möjligt ringa 112 och att märka upp platsen. Det är straffbart att inte anmäla en viltolycka.

­­– Vi har eftersöksjägare som är beredda att åka ut årets alla dagar, dygnets alla timmar för att förkorta lidandet för djuren. Genom att noggrant märka ut platsen underlättar du deras arbete, säger Per-Anders Heikkilä, viltsamordnare vid polisen i Norrbotten.

Markeringsband för att märka ut olycksplatsen kan du hämta på närmaste polisstation. Har du inget markeringsband kan du använda något annat du har i bilen exempelvis en plastpåse eller en trasa. Huvudsaken är att det syns var olyckan skedde om en eftersöksjägare blir kallad till platsen.

Råd för att minska risken för viltolyckor

  • Sänkt hastighet ökar möjligheten att upptäcka vilt på vägen och att hinna reagera i tid.
  • Var vaksam. Håll ögonen på vägområdet och sök av vägkanterna med blicken.
  • Var särskilt vaksam i skymning och gryning och när land-skapet ändras, till exempel i övergångar mellan skog och öppen mark.
  • Respektera viltvarningsskyltar, de finns där av en anledning.