Sök

Många länsbor drabbas av annonsbedrägerier

Bild på en telefon med swish

I Jämtlands län har över 1 000 personer drabbats av annonsbedrägerier de senaste 3 åren, brottsvinsterna har uppgått till drygt 7 miljoner.

Flera personer i länet har den senaste tiden blivit utsatta för annonsbedrägerier. En drabbad målsägare har hittat en gräsklippare i en köp- och säljgrupp på facebook. Säljaren bad om handpenning, och köparen swishade. Köparen åkte till adressen för att hämta varan, men fick då veta att de inte alls sålt någon gräsklippare, flera personer hade varit till adressen för att köpa aktuell vara. En annan drabbad har köpt en utemöbel på en liknade säljgrupp på facebook, och inte heller fått sin vara, annonsen var hackad av bedragaren.

Annonsbedrägerier är en av de vanligaste formerna av bedrägerier. Bedragaren lägger ut en vara till salu på Blocket, Marketplace eller en annan säljgrupp på facebook. Bedragaren förmår sedan köparen att betala för varan i förväg, men någon vara kommer aldrig till köparen.

Bara i Jämtlands län har över 1 000 personer drabbats av annonsbedrägerier de senaste 3 åren och brottsvinsterna har uppgått till drygt 7 miljoner.

Råd från Polisen

  • Betala inte i förskott
  • Säkerställ att varan verkligen finns
  • Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant är det förmodligen så det ligger till, köp inte!
  • Kontrollera identiteten hos säljaren och undvik betalningar till utländska konton. Finns kontaktuppgifter som till exempel mejl, telefonnummer och adress?
  • Polisanmäl alltid annonsbedrägerier