Sök

1870 trafikanter i polisregion Nord rapporterade under trafikveckan

Polisens nationella trafikvecka under vecka 34 hade fokus på hastighet i tätbebyggt område. Inriktningen var att kontrollera hastighetsbegränsning främst upp till 50 km/h men kontroller utfördes även på andra vägsträckor.

Polisen genomförde trafikveckan i samband med att många barn i låg- och mellanstadieålder började skolan efter sommarlovet. Trafikveckorna handlar inte om att bötfälla så många som möjligt, utan framför allt om att förebygga brott och rädda liv. När trafikanter vet att polisen är ute och kontrollerar hastighet följer man i större utsträckning hastighetsbegränsningarna.

Reducerar medelhastigheten

Under trafikveckan var det 1870 trafikanter i polisregion Nord som rapporterades för att inte ha följt skyltad hastighet. Runt en tredjedel av dessa (626 stycken) hade kört mellan 6 och 9 kilometer i timmen för fort.

– Ledande forskning på trafiksäkerhetsområdet visar att ett lägre antal hastighetsöverträdelser i just denna kategori reducerar medelhastigheten på våra vägar. Därigenom minskar antalet dödade och svårt skadade i vägtrafikmiljön, säger Daniel Pettersson, chef på trafiksektionen i polisregion Nord.

I samband med trafikkontrollerna upptäcks även annan brottslighet. Utöver de som rapporterades för hastighetsöverträdelse upprättades tolv anmälningar gällande narkotikabrott.

Antal rapporterade hastighetsöverträdelser per polisområde:

Norrbotten: 430 (varav 196 stycken 6–9 km/h för fort)

Västerbotten: 658 (varav 170 stycken 6–9 km/h för fort)

Västernorrland: 391 (varav 110 stycken 6–9 km/h för fort)

Jämtland: 149 (varav 42 stycken 6–9 km/h för fort)

Trafiksektionen: 242 (varav 108 stycken 6–9 km/h för fort)