Sök

Gott samarbete bidrar till en säker björnjakt

Den 21 augusti startar årets licensjakt på björn. Polismyndigheten, länsstyrelserna, Jägarnas riksförbund, Svenska jägarförbundet samt Naturvårdsverket har ett nära samarbete för att göra jakten så säker och smidig som möjligt.

Licensjakten på björn är en viktig del av rovdjursförvaltningen där alla inblandade parter har ett ansvar och en möjlighet att bidra.

Naturvårdsverket har överlämnat rätten att besluta om licensjakt på björn till länsstyrelserna i norra och mellersta rovdjursförvaltningsområdet. Länsstyrelsens uppdrag är att besluta om villkoren för jakten, besiktiga fällda björnar och besiktiga plats för påskjutning. Polisen arbetar förebyggande och med tillsyn av vapenlicenser, statliga jaktkort och utreder eventuella misstankar om jaktbrott. Polisen genomför också nykterhetskontroller i trafiken.

– Det här är en del av vårt vanliga lokalpolisarbete på samma sätt som vi har arbetat kring älgjakten under många år. Vi vill upprätta en bra kontakt med alla inblandade och arbeta förebyggande tillsammans med jägare och myndigheter för att skapa en positiv anda kring jaktlagens efterlevnad, säger Joacim Lundqvist, viltsamordnare i polisregion Nord.

Jägarorganisationerna och jägarna bidrar till samarbetet genom att arbeta för en legal och säker jakt med hög etik.

Björnjägarens ansvar

Var och en som jagar björn är skyldig att känna till vad som står i respektive länsstyrelses licensjaktbeslut i sin helhet. Vidare ska björnjägaren också hålla sig informerad om hur många björnar som återstår av tilldelningen i det jaktområde där jakten bedrivs. Mer information om vad som gäller för björnjakt i det län du jagar finns på respektive länsstyrelses webbsida.

På Naturvårdsverkets webbplats finns även allmän vägledning om viltkamera och jakt.

Viktigt att tänka på vad gäller motorfordon  

Enligt 31§ jaktlagen får jakt inte ske från motorfordon. Motorfordon får inte heller användas för att söka efter, spåra, förfölja eller genskjuta vilt, för att förhindra vilt att undkomma eller för att avleda viltets uppmärksamhet från den som jagar.

Jaktlag (1987:259), Sveriges riksdag

Björnspillningsinventering

I år genomförs björnspillsinventeringen i Västerbottens län mellan den 21 augusti och 31 oktober. Du som jagar i Västerbotten får därmed gärna vara med och bidra till björnspillningsinventeringen. Inventeringen utgör basen för beräkningar av björnstammens storlek, utveckling och utbredning i landet.

Inventeringen genomförs i olika län olika år enligt ett rullande schema genom att frivilliga samlar björnspillning via ett insamlingskit som sedan skickas på DNA-analys. Inventeringsresultaten är viktiga underlag i den regionala viltförvaltningen och ligger till grund för storleken på kommande års licensjakter på björn.