Sök

Myndighetsgemensamma kontroller av bärbranschen

Under några veckor i augusti genomfördes ett flertal myndighetsgemensamma kontroller avseende personer som arbetar inom bärbranschen. Kontrollerna genomfördes på flera olika platser i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

Kontrollerna syftade till att förebygga och stoppa oseriösa aktörer inom bärbranschen i region Nord.

Myndigheterna inom arbetet mot arbetslivskriminalitet har bidragit i olika delar av planering och genomförande av kontrollerna.

Under de operativa delarna av kontrollerna genomförde polisen ett sjuttiotal inre utlänningskontroller, samt ett stort antal fordonskontroller. Polisen har också hållit samtal med bärplockare för att skapa sig en bättre lägesbild över bärplockarnas situation.

Arbetsmiljöverket genomförde kontroller med inriktning på arbetsmiljön för de thailändska arbetstagare som arbetar för ett bärföretag. Detta med särskilt fokus på arbetstiderna och arbetstidens förläggning. Myndigheten riktade också arbetet mot att inhämta information om de individer som kommit till Sverige för att plocka bär som så kallade ”friplockare” och en eventuell organisation runt dessa plockare.

Jämställdhetsmyndigheten deltog genom regionkoordinatorerna mot människohandel för att kunna erbjuda stöd och skydd till potentiellt brottsutsatta individer. Ett antal personer identifierades som potentiellt utsatta för människohandel eller människoexploatering. Vid identifiering kunde kommun som berördes säkerställa skydd och stöd till potentiellt utsatta.

Myndigheterna ska nu sammanställa och analysera resultaten från de gemensamma kontrollerna. Närmare resultat kommer att redovisas senare under hösten.

Kontaktpersoner för media

Arbetsmiljöverket: Gitte Larsson, tel. 010-730 92 86

Jämställdhetsmyndigheten: Jonna Ålander, tel. 070-191 33 60 alternativt Eva Norlin, tel. 070-328 48 69

Polismyndigheten: Louise Karlsson, tel. 114 14


En del av ett regeringsuppdrag

Kontrollerna är en del av ett regeringsuppdrag där nio myndigheter samverkar för att motverka arbetslivskriminalitet. De nio myndigheter som samverkar är:

  • Arbetsförmedlingen
  • Arbetsmiljöverket
  • Ekobrottsmyndigheten
  • Försäkringskassan
  • Jämställdhetsmyndigheten
  • Migrationsverket
  • Polismyndigheten
  • Skatteverket
  • Åklagarmyndigheten

Myndigheterna gör löpande oanmälda kontroller tillsammans på arbetsplatser där det finns risk att arbetslivskriminalitet förekommer. Varje myndighet deltar i arbetet inför, under och efter kontrollerna utifrån sitt uppdrag och sin lagstiftning.

Mer information

Det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet, Arbetsmiljöverket

Hjälp polisen att upptäcka, förebygga eller utreda arbetslivskriminalitet