Sök

Deltidspolisutbildningen lockade hundratals

Poliser som tittar på varandra med räddningstjänsten i bakgrunden

Preliminärt kommer besked om erbjuden studieplats skickas ut via mejl under vecka 17 och 18. De som klarar testerna men inte får plats i pilotomgången av DPU kan erbjudas att börja den vanliga grundutbildningen till polis – som även kan ske på distans. Bild: Minna Ridderstolpe

När tiden för intresseanmälan avslutades hade drygt 200 personer anmält intresse för det nya utbildningsformatet DPU, deltidspolisutbildningen. Nu börjar arbetet med att kontakta alla de som visat intresse.

I slutet av oktober började det nya utbildningsformatet DPU att marknadsföras till boende i aktuella orter i polisregion Nord. När intresseanmälan stängde den 19 januari hade drygt 200 personer i Västernorrland, Jämtland, Norrbotten och Västerbotten visat intresse för att studera till polis på deltid och distans.

– Jag tror att det här utbildningsformatet lockat så många eftersom det ger större möjlighet att till exempel arbeta extra, göra en idrottssatsning eller få ihop livspusslet samtidigt som studierna pågår, berättar Johan Ahlmark, regional samordnare i polisregion Nord.

De som visat intresse kommer kontaktas 

I korthet innebär det nya utbildningsformatet DPU, som är ett komplement till den ordinarie polisutbildningen, att de som bor eller vill flytta till de aktuella orterna för utbildningen kan studera på deltid på den orten. Efter avslutad studietid blir man anställd som polis på samma plats.

– Du som har anmält intresse kommer inom kort att få ett mejl med en länk skickad till dig, där du gör en formell ansökan via ett webbaserat frågeformulär, berättar Johan Ahlmark.

– Du kommer att få svara på ett antal frågor och det kommer att kontrolleras om du uppfyller behörighetskraven. Om du blir godkänd får du möjlighet att boka tid för prövning, som äger rum under februari - mars.

Viktigt att boka tid för prövning

Preliminärt kommer besked om erbjuden studieplats skickas ut via mejl under vecka 17 och 18. De som klarar testerna men inte får plats i pilotomgången av DPU kan erbjudas att börja den vanliga grundutbildningen till polis – som även kan ske på distans.

Deltidspolisutbildningen är en pilot och det är fortfarande oklart om utbildningsformatet kommer att erbjudas fler gånger.

Antal intresseanmälningar per polisområde:

Jämtland: 85

Aktuella orter: Strömsund, Sveg, Funäsdalen, Svenstavik och Bräcke.

Västerbotten: 20

Aktuella orter: Vilhelmina, Dorotea, Åsele, Storuman och Sorsele.

Västernorrland: 71

Aktuella orter: Kramfors, Sollefteå och Ånge.

Norrbotten: 25

Aktuella orter: Kiruna, Gällivare och Jokkmokk.