Sök

Polisen varnar för bostadsbedrägerier

Just nu arbetar polisen i polisregion Nord med ett antal ärenden gällande bostadsbedrägerier, där målsägande blivit lurad att betala förskottshyra på ett boende som inte existerar.

Många blivande studenter på universitet och högskolor letar just nu efter boenden. Något som bedragarna inte är sena att utnyttja.

– Varje år dyker det upp falska annonser i Umeå, vanligast är nog de större universitetsstäderna men vi har det också här, berättar Ulrica Heldebro, gruppchef för bedrägeribrott i Västerbotten.

Brottstypen ökar under terminsstarterna

Förra året anmäldes 1 759 annonsbedrägerier i polisregion Nord, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Exakt hur många av dem som handlade om bostadsbedrägerier är svårt att svara på eftersom det inte finns en separat brottskod. Men en sak är tydlig. Brottstypen ökar under terminsstarterna.

– Det är jättesvårt att se på en annons om det är ett bedrägeri. Ofta ser annonsen trovärdig ut, det är tydligt skrivet och det finns bra bilder på lägenheten. Börjar man skriva med personen så är det ofta förtroendeingivande. Även kontrakt förekommer, berättar Ulrica Heldebro.

Dömdes för grovt bedrägeri efter falska annonser 

I slutet av maj dömdes två unga män i Umeå tingsrätt till fängelse i ett år och sex månader för grovt bedrägeri, efter att ha lurat flera personer med falska annonser med tillhörande falska kontrakt.

– Det är utsatta målgrupper som drabbas. Studenter som kanske precis har så de klarar till hyran. I vissa fall har de även sagt upp sina andrahandskontrakt eftersom de trott att de fått ett förstahandskontrakt.

– Sedan har vi de stackars människor som bor på de adresser som är upplagda i annonserna. De rånas på tryggheten i sitt eget hem när de som drabbats av bedragarna ringer eller till och med åker hem till dem, varpå de blir upprörda när de då inser att de blivit lurade.

Varningsflaggorna du bör känna till  

Det finns varningsflaggor att hålla utkik efter när du letar lägenhet eller bostad att hyra.

  • De falska annonserna, som finns både på webbsidor och på sociala medier, har ofta ett krav på en eller flera månadshyror i förskott eller i deposition. Uthyraren uppger att många vill ha lägenheten och vill därför ha en handpenning för att veta att du verkligen kommer att ta den.
  • Lägenheten har en attraktiv plats och en väldigt låg hyra.

Ett bra tips är att spara ned bilden i annonsen för att göra en bildsökning på webben. Förekommer bilden i fler annonser? På samma sätt kan man söka på delar av annonstexten för att se om den dyker upp i fler annonser.

– Ofta är det många som skriver och betalar på samma annons så det snabbaste sättet för att få stopp på bedragaren är att anmäla annonsen till exempelvis aktuell sociala medier-platform eller säljsajt. Då blir det ett omedelbart stopp så att fler inte drabbas, säger Ulrica Heldebro.

– Verkar annonsen för bra för att vara sann så är den troligen det. Direkt man blir drabbad ska man anmäla till oss


Frågor från media besvaras av Ulrica Heldebro, gruppchef för bedrägeribrott i Västerbotten. Telefonnummer: 010-5682921

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar