Sök

Information från polisen inför Brännbollsyran

Den 31 maj–1 juni arrangeras festivalen Brännbollsyran i Umeå.

Polisen kommer att arbeta för att bidra till en trygg och säker miljö för besökare, boende i området och våra samverkanspartners. Vi kommer att finnas på festivalområdet och på andra platser där mycket folk samlas. Polisens volontärer kommer också att finnas på plats.

Råd till besökare för en trygg festival

  • Ta hand om varandra, lämna ingen kompis ensam.
  • Om du planerar att dricka alkohol, gör det med måtta. Kom ihåg att det råder förbud mot alkoholförtäring i centrum och flera andra områden i Umeå.
  • Tänk på hur du förvarar värdesaker som mobiltelefon och bankkort så att du inte råkar ut för en stöld eller tappar bort något. Ta inte med fler saker än nödvändigt.
  • Väskförbud gäller inne på festivalområdet. Läs mer på arrangörens webbplats.
  • Planera för hemfärden redan i förväg. Kolla upp busstider eller bestäm en lämplig plats för hämtning med bil.
  • Lämning och hämtning med bil ska undvikas på Ridvägen med anledning av att utryckningsvägar från brandstation och polisstation måste hållas fria. Signalvägen är avstängd kvällstid 31 maj–1 juni.

Information om väskförbudet, Brännbollsyrans webbplats

Frågor och svar om väskförbudet på större evenemang, polisens webbplats

Råd till vårdnadshavare

  • Prata med din tonåring om risker med alkohol och narkotika. Köp inte ut!
  • Prata med din tonåring om att dricka alkohol ökar risken för olyckor eller att utsättas för brott. Alkohol är inblandat i 80 procent av alla våldsbrott.
  • Håll kontakten! Se till att din tonåring har med sig sin mobiltelefon och bestäm gärna några tider då ni hörs av. Se till att själv alltid svara om det ringer.

Råd till föräldrar om unga och alkohol, polisens webbplats

Kamerabevakning

Polisen kommer att bevaka med både fasta kameror och drönare under Brännbollsyran.

Presskontakter

Polisinsatscheferna Emmelie Rahimi och Tobias Backman är tillgängliga för intervjuer onsdag den 29 maj mellan klockan 13:30–14:00 utanför huvudentrén till polisstationen på Signalvägen 12.

Vid önskemål om att istället bli uppringd av polisinsatscheferna eller vid andra frågor kontaktas Malin Axroth, kommunikatör, på telefon 010-568 31 40.