Sök
Stäng Meny

Bra samarbete gav fällande domar

Kofot som bryter upp en dörr i trapphus

Bild: Polisen

Ett gediget polisarbete i många led gav ett robust bevisläge när två misstänkta gärningsmän stod åtalade vid Östersunds tingsrätt.

De två männen åtalades för en rad brott såsom stöld, häleri, narkotikabrott, brott mot knivlagen, grov olovlig körning, rattfylleri och tillgrepp av fortskaffningsmedel. Mycket av stöldgodset kommer från ett uppmärksammat inbrott på barn- och ungdomspsykiatrin, BUP, men även från inbrott på en byggarbetsplats. Stöldgodset bestod av ett stort antal datorer samt handverktyg av olika slag, godsvärdet från stölderna bedöms vara långt över 100 000 kronor.

Med hjälp av DNA-spårning, övervakningskameror och telefontömningar kunde två personer knytas till stölderna, bland annat hittades DNA från en av de misstänkta personerna på ett brytverktyg vilket kunde knytas till brottsplatsen.

Mycket av det som stals kunde senare återlämnas till Region Jämtland Härjedalen och till byggentreprenörer. En framgångsfaktor var att det gjorts polisanmälan efter stölderna och att anmälningarna innehöll många detaljer som exempelvis serienummer på datorer och tydliga beskrivningar av handverktygen.

– I det här fallet var det relativt enkelt att hitta rätt ägare då det fanns detaljerade anmälningar att matcha stöldgodset mot, säger Mona Litzell vid krimjouren i Östersund.

Personerna, som tillsammans har mer än 50 avsnitt i belastningsregistret, dömdes till skyddstillsyn med särskild behandlingsplan under sex månader. Straffvärdet vid fängelsestraff hade varit nio respektive åtta månader.

I länken nedan hittar du mer information om hur du anmäler stöld eller inbrott, hur du kan skydda dig mot inbrott med mera:

https://polisen.se/utsatt-for-brott/polisanmalan/stold-inbrott-ran/