Sök

Kombinera ditt jobb med ditt fritidsintresse

Poliser som isfiskar. Åker snöskoter. Snö på marken. Någon går på ett skoterspår.

Vill du arbeta som polis i inlandet där du kan kombinera ditt jobb med ditt fritidsintresse. Sök till polisutbildningen redan idag och påbörja din resa mot att göra skillnad. Bild: Ulrica Palmer

Varför vill man arbeta som polis i inlandet? Kan det vara för att du får köra skoter i tjänsten eller fiska öring efter avslutat pass? Att man får vara allkonstnär i yrkesrollen? Poliser som arbetar i Gällivare har svaret.

– Att bli polis var en pojkdröm och efter en tid som civilanställd på PKC, Polisens kontaktcenter, i Malmö sökte jag mig till polisen och valde Norrbotten för min aspirantplacering, berättar Pontus Ivarsson, Inspektör och gruppchef i lokalpolisområde norra Lappland.

– Jag fiskar en del och gillar att fjällvandra så Norrbotten passade bra. Jag blev klar 2018 och har aldrig ångrat mitt val.

"Jag kan kombinera mitt yrkesval med att vare ute i naturen"

Matilda, polisassistent i norra Lappland, är uppvuxen i Norrbotten och valet att stanna kvar var för henne självklart.

– Jag valde Gällivare för att ha närmare till min familj och till fjället. När jag bodde i Luleå fick jag spendera timmar i bil för att kunna ägna mig åt mitt fritidsintresse som är fjäll och natur, berättar Matilda, polisassistent i Gällivare.

– Jag försöker alltid boka in mig på exempelvis jaktbevakning, när vi är ute i skogarna och kontrollerar jägare. Så att jag kan kombinera mitt yrkesval med att vare ute i naturen.

Du får driva ett ärende från början till slut 

Som polis i inlandet finns det ingen som är ”specialiserad” på ett visst område, utan du som är polis i tjänst är den som får driva ett ärende från början till slut. Det kan handla om allt från att spårsäkra, leta försvunna personer till att utreda trafikolyckor eller jaktbrott.

– Det kan innebära att man får jobbet, åker dit och utreder, griper, får sitta arrestvakt, hålla förhör, kontakta åklagare och i värsta fall meddela ett dödsbud i ett och samma ärende, berättar Pontus Ivarsson.

Matilda inflikar att det skapar stor variation i yrket.

– Ingen dag är den andra lik. Vi saknar många av de resurserna som finns i större städer, varför det blir upp till oss att lösa det mesta. Och vi löser ofta det mesta med enbart en patrull i tjänst, vilket gör att man verkligen får öva på sin förmåga att lösa problem. Sedan är så klart kollegorna det bästa med jobbet här. Det är en familjär stämning på stationen, berättar Matilda.

Ny kampanj ska sätta fokus på inlandet 

Fler poliser behövs till inlandet. I veckan startade därför en kampanj på polisregion Nords sociala medier där poliserna från Gällivare visar hur du kan kombinera yrket med fritidsintressen i inlandet.

Det kan exempelvis handla om att åka slalom innan arbetspasset, fiska efter arbetspasset eller tjänstgöra på skoter. ­

– Jag är uppvuxen i Norrbotten men valde att testa på storstadslivet ett tag när jag studerade vid polishögskolan i Sörentorp, strax norr om Stockholm. Men efter avslutade studier valde jag att flytta tillbaka, fast då till Gällivare. Men vi behöver mer resurser här. Mer poliser, berättar Björn Westerberg, Inspektör och gruppchef i lokalpolisområde norra Lappland.

– Det har varit jättekul. Jag hoppas att det här visar upp vår verksamhet och att det genererar i att jag får fler kollegor, säger Matilda. 

Vill du arbeta som polis i inlandet där du kan kombinera ditt jobb med ditt fritidsintresse. Sök till polisutbildningen redan idag och påbörja din resa mot att göra skillnad. Du kan studera både på campus men även på distans. Sök nu! Du behövs.