Sök

Allt färre fjällräddningar under sommaren

Graf över antalet fjällräddningar i Sverige mellan 2018 och 2024 under sommarmånaderna juni till september.  Sammantagen för 2018 är det 146, för 2019 är det 140, för 2020 är det 167, för 2021 är det 150, för 2022 är det 79, för 2023 är det 138 och för 2024 är det 114.

Antal fjällräddningar sommartid minskar fortsatt i landet. Mellan 1 juni och sista september utfördes 114 fjällräddningar, att jämföra med 128 samma period förra året.

Statistiken gäller antalet fjällräddningar för hela den svenska fjällkedjan i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Dalarnas län mellan 1 juni och 30 september.

I år ligger Norrbotten, precis som flera andra år, i klar topp sommartid vilket bland annat kan härledas till att ett antal personer skadas under sina vandringar till Kebnekaise. Men antalet är ändå ungefär samma som under tidigare år.

Minsta antalet fjällräddningar sker i Västerbotten följt av Dalarna.  Antalet fjällräddningar minskar inte bara under sommartid utan trenden visar på en nedåtgående kurva även vintertid. Vad minskningen beror på är oklar.
De flesta fjällräddningar som sker på grund av skador är olika typer av frakturer på armar och ben.

— Du kan ha mycket bra utrustning och kunskap men ramla och slå knäet, det går inte att undvika. Det är inte en övervägande numerär som är dåligt förberedda. För att besöka fjällen är fantastiskt, men man ska komma ihåg att vara väl förberedd och läsa på. Det kan bland annat handla om att ta reda på vilka förutsättningar som råder i just det område du ska besöka. Att ha varma kläder, karta, kompass och GPS samt att vara förberedd på alla typ av väder och att tänka på att det inte finns mobiltäckning överallt, säger Lars Ragnvaldsson vid räddningstjänstgruppen Nord.

Vad tycker du om polisens webbplats?

Vad tycker du om polisens webbplats?

Hjälp oss bli bättre genom att svara på våra frågor. Undersökningen genomförs av Web Service Award (WSA) och tar några minuter.

Ja, jag vill svara nu hos WSA

Answer in english

Använd inte enkäten för tips, anmälan eller personliga ärenden.

Så hanterar vi ditt svar