Sök

Barndomsdrömmen kunde besannas tack vare ny polisutbildning

Profilbilder på de som sökt utbildningen.

Från vänster: Malin, Lowa, Marcus och Linda. Bild: Privat

En vecka har gått sedan höstens polisutbildning startade, denna gång med möjlighet att studera på deltid och distans. – Jag har fått nypa mig i armen, nu är det på riktigt. Det här är en barndomsdröm som går i uppfyllelse, säger Marcus från Jämtland.

Det nya upplägget av polisutbildningen DPU, Deltid- och distanspolisutbildningen, riktar sig till dem som inte har möjlighet att studera på heltid och vill arbeta på orter där polisen annars har svårt att rekrytera.

Garanterade jobb på vald ort 

Utbildningsupplägget vid Umeå universitet innebär att studenterna kan bo kvar hemma under studietiden och efteråt är garanterade jobb på den valda orten. Något som gjorde att Linda från Västernorrland äntligen kunde söka till utbildningen.

– När jag gick gymnasiet hade jag en tanke om att utbilda mig till polis. Jag läste ämnet historia som då behövdes för att söka till polisutbildningen, men sen kom livet emellan. När jag såg det nya utbildningsupplägget kände jag att nu skulle det fungera för mig. Annars är det svårt att röra på sig när man har familj och barn, berättar Linda.

Även för Lowa från Norrbotten var det nya utbildningsupplägget avgörande.

– Jag har velat bli polis sedan jag var tolv år. Redan då insåg jag vilket intressant yrke det är, men jag har inte velat flytta. Det här är en jättebra möjlighet där jag även kan arbeta samtidigt och få jobb på min ort. Jag hoppas att kunna vidareutbilda mig till hundförare i framtiden, det ligger mig väldigt varmt om hjärtat, berättar Lowa.

Första veckan i Umeå

Första veckan fick studenterna vara på plats vid Umeå universitet för bland annat introduktion samt fysiska tester.

– Jag har alltid sett polisen som superhjältar och att de som är poliser, de föds till poliser. Men sen var jag först på plats vid en allvarlig trafikolycka och fick frågan av en i räddningstjänsten om jag inte skulle börja jobba med dem. Då hörde jag mig själv säga att ”nej, jag ska bli polis”, säger Marcus från Jämtland och fortsätter:

– Det känns som att det här är myndighetens sätt att möjliggöra för oss som rotat oss och som har familj. För mig var utbildningsupplägget avgörande.

Fem terminer på 75 eller 80 procent 

För de som påbörjat sin deltid- och distansutbildning väntar nu fem terminer, eller 2,5 års studier, på 75 till 80 procent samt sex månaders aspirantutbildning. Malin från Västerbotten ser framemot utbildningen.

– Tanken om att vilja bli polis har alltid funnits där men jag har fastnat i att man då måste flytta. Jag har familj och utöver mitt jobb är jag även med i räddningstjänsten, nu kan jag fortsätta vara det tack vare att utbildningen är på deltid och distans, berättar Malin och fortsätter:

– Det finns så mycket möjligheter inom polisen. Du kan vara polis i tjugo år och ändå fortsätta utbilda och utveckla dig inom olika grenar. Det är något som lockar mig väldigt mycket.

Tio antagna till DPU i polisregion Nord 

Totalt handlar det om tio antagna till DPU i polisregion Nord. Fyra personer från Norrbotten, tre personer från Jämtland, två personer från Västerbotten och en person från Västernorrland.

– Vi ska ha en stark polisiär närvaro i hela landet och därför behöver vi hitta nya sätt att locka de som vill leva och arbeta på de här orterna. Det kräver att vi kan erbjuda ett upplägg på utbildningen som fungerar för målgruppen och människor som är mitt i livet, säger Johan Ahlmark, samordnare i polisregion Nord.  

Polisutbildningen på deltid och distans – DPU

  • DPU, Deltid- och distanspolisutbildningen är en pilot och erbjöds i områden i Sverige där Polismyndigheten idag har svårt att rekrytera
  • DPU är en grundutbildning till polis och vänder sig till den som inte kan eller vill studera på heltid. Utbildningens upplägg bygger på att deltagaren kan studera och arbeta parallellt, varför studietakten blir något lägre och utbildningen tar därmed 2,5 år att genomföra. Närstudier sker vid polisutbildningen på universitet 4 till 5 veckor per termin.
  • Sex månaders aspirantutbildning tillkommer efter avslutad, godkänd utbildning.
  • Utbildningsmålen är desamma som för det ordinarie polisprogrammet. Delkurserna motsvarar de som ges på polisprogrammet och leder till samma polisexamen.
  • Efter avslutade och godkända studier och godkänd aspirantutbildning anställs deltagaren som polisassistent i det lokalpolisområde hen sökt, med sex månaders provanställning.
  • Övriga krav är desamma som för ordinarie polisutbildning. 
  • Utbildningen startade i augusti 2024.


På polisen.se/dpu kan du läsa mer om utbildningen.