Sök

Om illegal rovdjursjakt i Jämtlands län

Det har förts fram en ensidig bild gällande att den illegala rovdjursjakten skulle vara vanligt förekommande och utbredd i länet. Det har spekulerats om mörkertal och att det händer saker i skogen kopplat till kriminalitet där jägarkåren blivit utpekad.

För att balansera bilden och motverka spekulationer vill Polisområde Jämtland belysa fakta.

Under 2023 polisanmäldes sex ärenden av illegal rovdjursjakt i Jämtland-Härjedalen. Av dessa är fem nedlagda och inget av dem har lett till åtal.
År 2024 har det tom dags datum anmälts sex ärenden rubricerade som illegal rovdjursjakt i Jämtlands län. Alla dessa är nedlagda.

I statistiken över anmäld illegal rovdjursjakt ingår i flera fall björnar som fällts i nöd, det vill säga jägaren har skjutit björnen i självförsvar. Nöd är en så kallad objektiv ansvarsfrihetsgrund enligt brottsbalken vilket leder till nödrätt. En gärning som begås i nöd är således inte brott, förutsatt att den inte är oförsvarlig med hänsyn till farans beskaffenhet, den skada som åsamkas annan och omständigheterna i övrigt. Angrepp av vilda djur kan vara sådan situation som skapar nöd i lagens mening.

Vidare ingår upphittade döda djur (fallvilt, statens vilt) samt ett fall av upphittat vildsvinsskinn (man trodde var en järv) i statistiken.

Sedan 2019 har Polisen i Jämtland-Härjedalen haft en utökad tillsyn av exempelvis björnjakten i länet. Detta och det faktabaserade underlaget visar snarare på en liten förekomst av illegal rovdjursjakt i länet.

Polisen fortsätter att jobba aktivt med frågan i god samverkan med andra myndigheter och jägarorganisationerna.