Sök Mina sidor

Bedragare använder app för att komma åt andras pengar

Bedragarna tar ingen semester i sommar – bedrägerier fortsätter att polisanmälas i polisregion Nord. Både företag och privatpersoner drabbas.

I nyligen anmälda ärenden förekommer tillvägagångssättet att kontakt tas via sms eller telefon och sedan utger man sig att vara från en bank. I dagarna förekommer även att ”polismyndigheten” anges som avsändare i sms. När man ringer upp numret som anges eller klickar på länk i meddelandet hamnar man hos bedragarna. Under samtalet kopplas man vidare till ”bankens säkerhetsavdelning” och ibland vidare till ”polisen” – men i samtliga fall är det fortsatt bedragare som agerar.

Bedragarna kan ge ett mycket trovärdigt intryck och de försöker både få personen att logga in med Bank ID och att installera nya appar på telefon eller dator, till exempel appen AnyDesk. Vanligen skapar bedragaren en bild av att ”hjälpa till” att förhindra att pengar försvinner genom olika åtgärder och transaktioner. Bedragarna är uthålliga och kan under lång tid upprätthålla kontakt och samtal. I ett ärende från föregående vecka har bedragaren lyckats komma över miljonbelopp. I det ärendet pågår ett intensivt utredningsarbete. I nuläget finns ingen misstänkt.

Tillvägagångssättet ändras hela tiden

Bedragarna tar inte semester. De fortsätter att utsätta andra och de använder sig av tillgänglig, ny teknik. Polisen kan se hur tillvägagångssättet hela tiden förändras och att både företag och privatpersoner riskerar att utsättas. Därför uppmanas du att ha ett kritiskt förhållningssätt när någon tar en oombedd kontakt med dig.

– Anmäl så snart du får en dålig magkänsla, då får vi ett bättre utredningsläge. Det gäller om du blivit utsatt för både bedrägeri eller ett bedrägeriförsök, säger Lina Modén, vid bedrägericentrum i polisregion Nord.

Hon fortsätter att berätta att de som utsätter andra för bedrägerier eller försök till bedrägerier generellt är duktiga på att manipulera och det kan vara svårt att värja sig mot bedragarnas manipulationer under samtalet. Oavsett om du får en dålig magkänsla under samtalet eller efteråt ska du anmäla snarast möjligt.

– Vi får ofta till oss av dem som blivit utsatta att det känns otroligt skamfyllt och att det i sig bidrar till ett oerhört dåligt mående, säger Lina Modén.

Polisen vill dock understryka att bedragaren begår brott och vi vill uppmana omgivningen/anhöriga att vid behov ge stöd till den som blivit utsatt.

Tips på hur du kan skydda dig

  • Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet. Det gäller oavsett om personen säger sig vara en släkting eller någon från din bank, ett företag eller en myndighet.
  • Förbered något du kan säga för att avsluta samtalet snabbt, eller lägg på direkt. Du behöver inte vara artig.
  • Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från din bankdosa eller till ditt betalkort om någon frågar efter det.
  • Seriösa företag, organisationer och myndigheter tar aldrig kontakt och ber dig logga in eller lämna ut personliga uppgifter på det sättet.
  • Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.
  • Ta kontakt med din bank för att få reda på vilka säkerhetsåtgärder som kan vidtas oavsett om du är privatperson eller har ett företag. Bland annat kan dubbelverifiering, eller tvåfaktorsautentisering användas för att skydda dina bankkonton och andra onlinekonton.