Sök

"Våga be oss om hjälp, vi kommer att göra allt vi kan"

RLC-operatör vid sin dator.

Operatörerna på RLC finns där som en trygghet och stöd för den som ringer in. Bild: Polisen

Den farligaste platsen för en kvinna är hennes eget hem. Misshandel, hot och dålig behandling är vardag för många fler än man tror.

Det kan vara svårt att ta första steget att ringa till polisen och be om hjälp. Men det finns hjälp att få.

När en person, oftast en kvinna, väl tar kontakt med polisen och uppger att hon behöver hjälp är det akut, menar Laila Eriksson som är befäl på polisens regionledningscentral (RLC).

– Det är jätteviktigt att vi lyssnar då och att vi finns här för henne. Det kanske är första gången hon kontaktar polisen, säger Laila Eriksson. 

Flera patruller

En del av det högt prioriterade utredningsarbetet är att skicka flera patruller på ärenden som gäller särskilt utsatta brottsoffer, där våld i hemmet ingår.

– Det är inte alltid det går, men man försöker, särskilt om gärningsmannen är kvar på platsen, säger Laila Eriksson.

Hon ser en stor vikt i att visa kvinnorna att någon finns där, att någon bryr sig.

– Du är inte ensam. Det finns ett enormt mörkertal av människor som aldrig anmäler. Men det finns också mycket okunskap. Det finns de som beskyller kvinnorna för det som händer. Det kunde inte vara mer fel. Det är jätteviktigt att anmäla och få hjälp. Det är viktigt att inte beskylla sig själv. Det här är inte ditt fel.

– En stor i del i problematiken är att man, om man lever i ett destruktivt förhållande, tror att man inte förtjänar mer. Eller att man inte kan hitta någon bättre. Det måste vi visa är fel. Vi måste göra allting vi kan, även om kvinnan inte vågar ta ännu ett steg, säger Laila.

Det är ganska vanligt att den drabbade backar ur och inte vågar medverka. Då har åklagare och polis möjlighet att driva ärendet vidare ändå. Det är sätt att kunna lagföra gärningsmannen. Man ska inte kunna skrämma någon till tystnad.

– Vi måste tillsammans visa att hon – eller han för den delen om det är en man som blir utsatt – är jätteviktig för oss. Det är olagligt att utsätta någon för våld och det kan ge fängelsestraff.  Ägnar man sig åt det här så ska man dömas.

Barnfridsbrott

En annan aspekt i våld i hemmet är barnaspekten. Barnen är sedan förra året, i och med barnfridsbrottslagen, brottsoffer om de bevittnar våld genom hörsel eller synintryck. Lagen synliggör hur drabbade barnen blir av en otrygg familjesituation.

– Barn kan få lite upprättelse i att samhället visar att man bryr sig om deras sida i de här ärendena. Men det har också visat sig att kvinnor ibland kan vara mer benägna att lämna en våldsam man först när barnen också utsätts. De lämnar för barnens skull och inte sin egen.

"Vill hjälpa"

När samtal om våld i hemmet inkommer till regionledningscentralen är det först viktigt att lyssna och värdera. Vad är det som hänt? Vad kan polisen hjälpa till med?

– Vi vill hjälpa. Men vi måste få kännedom om att det pågår.

Vad vill du säga till någon som är otrygg hemma?

– Du är inte ensam. Vi finns här för dig och vi vill hjälpa till. Du förtjänar så mycket mer än det här! Ta steget och lämna honom, vi kommer att göra allt vi kan för att hjälpa dig. Dokumentera dina skador, skriv ner och anteckna vad som hänt. För även om du inte är redo att lämna nu så kommer det att komma en dag när du är det.

– Du är inte ensam i det här, säger Laila Eriksson.  

Vad vill du säga till någon som sett eller hört något som får dem att tro att någon blir utsatt för våld hemma?

– Anmäl! Våga anmäla och inte blunda. Du kan rädda liv.