Sök

Brett samarbete gav biltjuvar fängelse

Två bilar i ett garage. Vit bil i förgrunden. Mörk bil skymtas framför den.

Två av de stulna bilarna i ett garage i Norrköping där de hittades. Bild: Polisen

Sex polisregioners samarbete avslöjade två personer som satt i system att stjäla premiumbilar.

Under perioden mellan oktober 2023 och mars 2024 stals det i Sverige totalt 187 bilar av fabrikaten Toyota RAV4, Dodge RAM och Toyota Landcruiser. Det är i snitt 27 bilar varje månad av de tre nämnda bilmodellerna. Stölderna är svårutredda med få forensiska spår och bilarna återfinns sällan.

Bilarna stals främst från målsägarnas hemadress därefter förbereddes bilarna för utförsel ur landet med bland annat falska registreringsbevis. Gärningsmännen körde själva ut bilarna ur landet eller anlitade utländska fraktföretag. Det är tydligt att det krävdes ett större nätverk av aktörer med olika specialiteter för att utföra stölderna och omsätta bilarna.

– Gärningsmännen har en mycket hög teknisk kunskap och de är skickliga på att göra det svårt för polis och tull att upptäcka att bilarna är stulna, säger analytiker Malin Bentzer, på brottssamordningsfunktionen i region Öst (numera är hon analytiker på Larmtjänst).

Omfattande kartläggning med utgångspunkt i Norrköping

I polisregion Öst drevs en större utredning av organiserade bilstölder med omfattande kartläggning med hjälp av forensiska spår och utredningsarbete. Två huvudmän identifierades samt ytterligare två stölder av bilar av samma modell.

Ärendet startade i Norrköping den 26 januari 2024 när fyra stulna bilar hittades i ett hyrt garage i Norrköping. Det var en Dodge RAM, två Toyota RAV4 och en Toyota Landcruiser, samtliga stulna i Stockholmsområdet under december 2023 och januari 2024.

– Åklagare i ärendet var offensiv, vilket var en av de tidiga åtgärderna som gav ärendet fart, säger Joakim Wallberg, operativ koordinator på brottssamordningen i polisregion Öst.

Operativa åtgärder i sex olika polisregioner

Utredare i lokalpolisområde Norrköping höll ihop ärendet, vilket var en grannlaga uppgift eftersom utredningen sträckte sig långt utanför lokalpolisområdets gränser.

– Vi hade även stor hjälp av de andra regionerna och vi utförde operativa åtgärder i sex av sju polisregioner. Listan på inblandade kan göras lång av alla som bidrog till att männen kunde lagföras, säger Joakim Wallberg.

Domen

Solna tingsrätt dömde nyligen de två männen till fängelse i två år och sex månader vardera, för fem grova stölder av premiumbilar samt ett grovt häleri. Domen är inte i laga kraft än och det är oklart om den kommer att överklagas.

Samma bilmodeller stjäls, ofta från hemadresser

  • Under perioden oktober 2023 till och med 22 maj 2024 stals 187 bilar av fabrikaten Toyota RAV4, Dodge RAM och Toyota Landcruiser i Sverige. Det är framför allt Toyota RAV 4 som sticker ut, totalt 125 var sådana bilar. I april och maj har stölderna minskat med drygt hälften så många per månad.
  • De allra flesta bilarna har stulits i Stockholm.
  • Stölderna har framförallt skett nattetid från målsägarens hemadress. Målsägarna har haft bilnycklarna kvar efter stölderna, vilket talar för att gärningspersonerna har använt sig av avancerad teknisk utrustning för att kunna starta och köra iväg med bilarna.
  • Endast cirka en fjärdedel av de stulna bilarna har påträffats eller tagits i beslag efter stölderna, vilket talar för att bilarna säljs utomlands eller plockas ner i syfte att säljas som reservdelar.

Presskontakter

Medietelefon: 010-56 678 80 
Bemannas vardagar 09-15.