Sök

Flera dömda i stort bedrägeriärende

Investeringsbedrägerier i mångmiljonbelopp, utpressning och penningtvätt med kopplingar till kriminella nätverk i Norrköping och Södertälje. Allt finns i en omfattande utredning som nu nått fram till fällande domar.

Utredningen började med att två personer från Norrköping uppmärksammades i en insats i Södertälje. Insatsen var riktad mot den grova organiserade brottsligheten och de här personerna fanns med när man tittade på deras kommunikation och den kriminella ekonomin.

– Det här är en bra indikator på att flera av våra prioriterade arbetssätt fungerar. Dels vet vi att den kriminella ekonomin är en stark väg att jobba mot den organiserade brottsligheten och vår förmåga att kunna hantera finansiella utredningar har varit viktig i det här ärendet. Men också att vi måste se problemet och inte de geografiska gränserna. Här kunde vi snabbt sätta in utredningsåtgärder i Norrköping i en myndighetsgemensam insats som leddes från polisregion Stockholm, säger Peter Aronsson, chef för aktionsgruppsverksamheten i region Öst.

De två personerna, en man och en kvinna i Norrköping, har enligt utredningen satt sig i ekonomisk skuld till kriminella personer i både Norrköping och Södertälje. När de inte kunnat betala har de pressats på stora summor pengar, vilket gör dem till de drabbade i ena delen av utredningen. I andra delen är de misstänkta då de begått brott för att kunna betala sin skuld.

– Vi har kunnat bevisa att de i samförstånd utsatt ett flertal personer för så kallade investeringsbedrägerier. De har alltså lurat målsägande att pengarna de investerar ska ge tillbaka en avkastning, men istället har summorna alltså helt använts av de här två personerna till eget bruk och som avbetalning till grovt kriminella, säger Peter Aronsson.

Riktat sig mot äldre och personer med funktionsnedsättning

Framförallt är det äldre och personer med olika funktionsnedsättningar som utsatts för bedrägerierna. Mannen och kvinnan som nu döms har båda kunskap i ekonomiska frågor och har lyckats övertyga de drabbade om att deras pengar ska ge bra avkastning om de drabbade investerar genom deras företag.

Samtidigt har den gemensamma utredningen också kunnat visa att högt uppsatta personer i den grovt organiserade brottsligheten i både Norrköping och Södertälje kunnat bindas till ett flertal brott. Framförallt rör det sig om utpressning och penningtvätt.

– Vi ser att den bästa och viktigaste vägen framåt för att nå framgångar i arbetet mot den grova organiserade brottsligheten är först och främst är att rikta in oss på den ekonomiska brottsligheten. Det leder oss sedan fram till de som i toppen av hierarkin styr de olika nätverken. Det är och kommer alltid att vara pengarna och värdeföremålen som driver gängen till att begå brotten, säger Peter Aronsson.

Undvik att drabbas

Investeringsbedrägerier är en relativt vanlig form av bedrägeri som kan innebära stora skada för de drabbade då det ofta rör sig om stora summor. För att undvika att fler drabbas vill Peter Aronsson lyfta fram att det är okej att vara skeptisk.

– Du måste vara försiktig och säkerställa att du har kontakt med seriösa företag och investerare. Vet du vad dina pengar går till? Har du kontrollerat vilka personerna är? På polisen.se kan du se en lista över vad du bör tänka på och det rekommenderar jag alla som är det minsta osäkra att göra, säger han.

Domen

Idag fredag den 2 augusti kom domen i Norrköpings Tingsrätt. Mannen och kvinnan från Norrköping dömdes för bland annat grovt bedrägeri och grovt penningtvättsbrott. Han dömdes till 4 år och 6 månaders fängelse och hon till 3 års fängelse.

Utöver dem har ett flertal andra personers dömts. Bland annat en man i Norrköping med koppling till grovt organiserad brottslighet som döms för grovt penningtvättsbrott, grovt olaga tvång och försök till grov utpressning med följden 3 års fängelse. En man med koppling till grovt organiserad brottslighet i Södertälje dömdes för försökt till grov utpressning till fängelse i 1 år och 6 månader.

För media

Domen i sin helhet kan begäras ut i Norrköpings Tingsrätt med målnummer B 531-24.

Talesperson för polisen vid eventuella intervjuförfrågningar är Peter Aronsson, chef för Aktionsgruppsverksamheten i region Öst. Kontakt tas via media.ost@polisen.se.

Så motverkar du att utsättas för investeringsbedrägerier