Spårsändare hjälper polisen lösa verktygsstölder
Just nu pågår flera utredningar där spårsändare har varit betydelsefulla för utredningen av stulna verktyg. Bild: Foto: Polisen.
Att spåra stulna verktyg är en framgångsfaktor för polisens arbete. Polisen i region Öst uppmanar nu hantverkare och privatpersoner som använder värdefulla verktyg i vardagen att märka dessa med spårsändare – så kallade airtags eller smarttags.
I grunden fungerar airtags och smarttags som en GPS, med skillnaden att de kopplar upp sig via mobilnätet.
Spårsändare på verktyg gör det enklare för polisen att utreda verktygsstölder. Genom att spåra stulna föremål kan polisen snabbare lokalisera verktygen, gripa misstänkta, och återlämna föremålen till sina ägare.
– Verktygsstölder är en brottslighet som är spridd i hela polisregion Öst. För ett tag sedan anmäldes många brott i Södermanland. Nu ser vi mer i Östergötland, säger Andreas Jönsson, brottsanalytiker på regionala brottssamordningen.
I region Öst anmäls varje månad mellan 100 och 200 inbrottsstölder från industrilokaler, byggarbetsplatser och verkstäder*. Under slutet av november i år syns även en ökning i antalet stölder från arbetsfordon i hela polisregion Öst. Just nu pågår flera utredningar där spårsändare har varit betydelsefulla för utredningen.
I mitten av oktober kunde en stölddrabbad hantverkare från ett annat län följa sina stulna verktyg till en adress i Mjölby kommun. Där anträffade polisen misstänkt stöldgods från flera olika företag. Just nu pågår en förundersökning där två personer är häktade misstänkta för grovt häleri.
I slutet av oktober kunde en företagare och polisen följa stulna verktyg till en adress i Södermanland. Endast ett verktyg hade airtags, men på adressen anträffades en stor mängd verktyg. En förundersökning pågår och två personer är skäligen misstänkta för stöld.**
– Användningen av spårsändare har börjat öka, och vi vill att fler använder det, säger Andreas Jönsson.
När en verktygsstöld skett kan det vara svårt för polisen att säkra spår – som fingertryck och dna – eftersom brottsplatsen ofta är en arbetsplats.
Då underlättar spårsändare.
– Om det finns spårsändare finns en större möjlighet för oss att komma vidare i utredningen, säger Andreas Jönsson.
Utöver att spåra stulet gods kan spårsändare även hjälpa polisen att hitta ägaren till beslagtaget misstänkt stöldgods.
– Vi tar många beslag där vi tyvärr aldrig kan spåra det till en ägare, eftersom föremålen inte är märkta. Det bästa är att bränna in en märkning som inte går att slipa bort, men även här underlättar spårsändare, säger Andreas Jönsson.
Så här kan du skydda dina verktyg:
- Förvara dina verktyg inlåsta när de inte används.
- Har du blivit utsatt för stöld? Försök att inte röra brottsplatsen innan en brottsplatsundersökning är genomförd.
- Märk gärna dina verktyg och maskindelar med exempelvis telefonnummer eller företagets namn i syfte att underlätta godsspårning, och meddela polisen om märkningen ifall dina verktyg blivit stulna. Verktyg är ofta lättsålda på andrahandsmarknaden, och att stöldmärka verktyg underlättar även identifiering om verktygen säljs vidare.
- Upprätta en godslista genom att fotografera dina värdefulla föremål, och skriva ner unika serienummer och tillverkningsnummer. Förvara fotografierna och informationen på ett säkert ställe.
- Installera spårsändare (GPS/Airtag) på dina maskiner och verktyg. Det kan hjälpa polisen lokalisera stöldgods och lagföra misstänkta.
* Statistik från Brottsförebyggande rådets statistik över anmälda brott per region, sedan 2019. Mer statistik finns på Brottsförebyggande rådets webbplats.
** Förundersökningarna är pågående, och fler detaljer om dem kommer inte att lämnas.
För media:
Andreas Jönsson, brottsanalytiker på regionala brottssamordningen, finns tillgänglig för intervjuer med media. Intervjuförfrågningar görs via regionalt mediecenter: media.ost@polisen.se.