Sök

Så snabbt slår tjuven till - kraftig ökning av inbrott i företagsbilar

Bilden föreställer olika typer av hantverkarverktyg

Verktyg är dyra att köpa in och eftertraktat att stjäla. Bild: Polisen

- Vi måste göra det svårare för tjuvarna. Det säger Eva Johansson, brottsanalytiker på brottssamordningen i polisregion öst.

Ett tag var det katalysatorer som var målet i större stöldräder. Men då priset på metall minskat rejält verkar det nu vara verktyg och maskiner som tjuvarna riktar in sig på. Det är nästan ett dubblerat antal fall av inbrott i företagsbilar i regionen under årets första två månader 2024 i jämförelse med samma period 2023.

Tjuvarna tar sig oftast in via förarhytten och vidare in i skåpet.

Målet? 

Dyra verktyg och maskiner.

Spritt i regionen

Under årets första månader har regionen utsatts för 136 inbrott i företagsbilar. De allra flesta har skett i Östergötlands län, men även Södermanlands län och Jönköpings län är ansatta. Det brukar sällan vara endast en bil som utsätts utan gärningspersonerna brukar slå till mot flera bilar samtidigt innan de drar vidare.

Tesen är att det dels rör sig om flera falanger av olika organiserade stöldligor, men också lokala aktörer som är ensamagerande.

Det gemensamma målet är att få tag i verktyg och maskiner.

– Det finns ju en marknad för det här, det är därför det är eftertraktat. Dels är det relativt lätt att sälja föremålen och dels är det svårt att härleda godset till ett specifikt ärende, säger Eva Johansson.

Verktyg och maskiner är ofta dyra att köpa in, vilket kan bidra till att marknaden med stulna varor är stor.

– Köparna kan vara företag som inte frågar varifrån verktygen kommer , det kan också vara inte ont anande privatpersoner. Vi ser även att mycket av stöldgodset försvinner ut från Sverige, säger Eva Johansson.

”Parkera strategiskt”

Men det finns knep för att göra det svårare för tjuvarna. Det handlar bland annat om att parkera bilarna synligt och strategiskt så att man inte kan ta sig in i skåpen där de dyrare föremålen brukar förvaras. Bra lås och larm är också viktigt.

Polismyndigheten har bland annat nyligen gått samman med försäkringsbolag och varnat för just inbrott i företagsbilar och tipsat om hur man kan skydda sig.

– Jag vill slå ett slag för airtags och gps-puckar. Dels kan man införskaffa det ganska lätt och till ett relativt lågt pris. Men det kan göra enorm skillnad om man väl blir bestulen. Om någon har en position att delge ökar möjligheten för oss att spåra godset. Då ökar också möjligheten för den som blivit utsatt få tillbaka sina stulna verktyg, säger Eva Johansson som också vill påminna om att märka sina maskiner och verktygslådor på något sätt.

– Det händer att vi anträffar verktyg vid husrannsakningar och fordonskontroller, men det är väldigt svårt för oss att härleda var de kommer ifrån. Om de är märkta så är det mycket större chans att man kan få tillbaka sina saker, säger hon.

Kedja av drabbade

Inbrott i företagsbilar kan drabba vem som helst. Det handlar om allt från stora koncerner till enskilda firmor och även privatpersoner som blir lidande.

– Det här drabbar ju alla. Dels så blir någon av med sina saker. Men sedan har du ett företag som inte kan genomföra planerade bokningar, du har en privatperson eller annan kund som inte får sitt jobb utfört. Det blir väldigt stora ekonomiska följder, säger Eva Johansson.

Hon vill också uppmana allmänheten att vara vaksamma och ha ögonen öppna.

– De här inbrotten kan ske mitt på ljusa dagen. Gärningspersonerna parkerar helt enkelt sin bil nära en företagsbil på en öppen, synlig parkering och sedan slår man till väldigt snabbt. Allmänheten brukar kunna vara väldigt bra på att ha koll på sånt här. Därför vill jag uppmana att man ska ta registreringsnummer om man ser någon misstänkt aktivitet nära företagsbilar, säger hon.

Tips för att stoppa tjuven

Det finns en del steg du kan göra för att skydda dig mot bilinbrott. Här kommer några tips. 

  • Ha bilen larmad 
  • Märk upp dina verktyg och andra föremål
  • Parkera bilen strategiskt där det gärna är belyst och folk kan se den
  • Var uppmärksam på märklig aktivitet kring företagsbilar 
  • Om du ser någonting som ser mätkligt ut: notera registreringsnummer på eventuella fordon och ring polisen.