Sök

Två män dömda för överträdelse av vistelseförbud i Årby, Eskilstuna

Fotografi som visar en polisbil som är parkerad framför flerfamiljshus i bostadsområdet Årby i Eskilstuna

Bild: Minna Ridderstolpe, kommunikationsavdelningen

Efter att den nya lagen infördes i februari har nu två män dömts för att ha brutit mot sina vistelseförbud i Årbyområdet i Eskilstuna.

Två män, 24 respektive 21 år gamla, har dömts för överträdelse av vistelseförbud i området Årby i Eskilstuna. Det är första gången någon dömts för brottet i Södermanland.

Syftet med den nya lagen om preventivt vistelseförbud är att öka tryggheten på allmänna platser och motverka brottslig verksamhet. Den nya lagen trädde i kraft 1 februari 2024 och innebär att personer förbjuds att vistas inom ett avgränsat område, exempelvis ett torg, en skolgård eller en stadsdel.

Båda dömdes till fängelse

Den yngre mannen erkände vid rättegången att han överträtt vistelseförbudet vid två tillfällen, men nekade till att ha gjort det vid ett tredje tillfälle. Han dömdes dock för överträdelse vid samtliga tre tillfällen. Den äldre mannen dömdes i sin utevaro för att ha överträtt vistelseförbudet vid ett tillfälle baserat på åklagarens bevisning. Påföljden för den äldre mannen blev fängelse i en månad, medan påföljden för den yngre mannen blev sammanlagt två månaders fängelse för de tre överträdelserna, men också för narkotikabrott och ringa narkotikabrott.

Jenny Klevstig, operativ samordnare vid lpo Eskilstuna, berättar om vilken effekt tillämpningen av lagen har haft i Årby: 

– Den nya lagen gör att polisen nu kan gripa och häkta personer som överträtt sina vistelseförbud. Det ger en omedelbar effekt i området. Detta försvårar också den kriminella verksamheten när polisen kan agera mot strategiska platser och personer. I Eskilstuna är det dessa båda personer som har blivit delgivna beslut om preventivt vistelseförbud. När de överträtt sina vistelseförbud har polisen anhållit och häktat dem. I och med domarna ser vi att våra rutiner fungerar.

Fakta om vistelseförbud

  • Lagen innebär att en person kan förbjudas att vistas inom ett avgränsat område om denne medvetet främjar brottslighet som allvarligt kan skada tryggheten eller där det finns risk för användning av skjutvapen eller sprängämnen.
  • Åtgärden kan beslutas utan att personen har dömts för brott.
  • Efter anmälan från polisen fattar åklagare beslut om förbudet. 
  • Även barn över 15 år ska kunna beläggas med vistelseförbud.
  • Området kan vara exempelvis allmän plats, skolgårdar och i fordon på allmän plats. Ett vistelseförbud får inte avse ett större område än vad som är nödvändigt.
  • Förbudet ska gälla i högst sex månader i taget och gälla ett geografiskt avgränsat område.
  • Den som bryter mot ett vistelseförbud ska bestraffas med fängelse i upp till ett år. Om brottet är ringa, ska personerna dömas till böter.

Mer information om den nya lagen: Vistelseförbud nytt verktyg för ökad trygghet på allmän plats