Sök

Stor europeisk insats – 30 anmälningar i region Öst

Bilder på armar där polislogga syns.

I region Öst har inspektionerna genomförts på verksamheter i Strängnäs, Eskilstuna, Nyköping, Linköping, Mjölby, Motala, Värnamo och Jönköping. Bild: Polisen

Hotell, restaurang och cateringverksamhet har granskats. Resultatet i Öst? Anmälningar om människoexploatering, folkbokföringsbrott och brott mot utlänningslagen.

Under en vecka i april 2024 har polisen tillsammans med andra myndigheter genomfört arbetsplatsinspektioner inom hotell, restaurang och cateringverksamhet. Dessa har gjorts över hela landet och som en del i en gemensam europeisk insats.

I region Öst blev resultatet tre anmälningar om människoexploatering, 26 anmälningar om folkbokföringsbrott, brott mot utlänningslagen mot en arbetsgivare och en arbetstagare som avvisades från landet.

Vi i Region Öst är nöjda med resultatet. Det är förskräckligt hur det kan se ut på svenska arbetsplatser och med den här insatsen gjorde vi skillnad, säger Benjamin Prom, regional samordnare för arbetslivskriminalitet. 

Polisen: Vi måste fortsätta arbeta mot arbetslivskriminalitet

I region Öst har inspektionerna genomförts på verksamheter i Strängnäs, Eskilstuna, Nyköping, Linköping, Mjölby, Motala, Värnamo och Jönköping. Insatserna har gjorts tillsammans med bland annat Skatteverket, Arbetsmiljöverket och gränspolisen.

Det är viktigt att vi fortsätter arbeta mot arbetslivskriminalitet och hjälpa utsatta människor som utnyttjas på alla möjliga sätt på den svenska arbetsmarknaden. Det är hemskt att se mer eller mindre modernt slaveri där enskilda kriminella aktörer gör stora vinster, säger Benjamin Prom, regional samordnare för arbetslivskriminalitet. 

Om polisens arbete mot organiserad och grov brottslighet.

Media:

Benjamin Prom finns tillgänglig för intervjuer. Mejla media.ost@polisen.se