Sök

Livstidsdom för mord på kvinna överklagas till högsta instans

Mordet i Taberg kan komma att gå en vända till i rättssalen. Det står klart efter att försvaret valt att överklaga ärendet till högsta instans.

Den 20 mars 2023 anträffades en kvinna mördad i området Taberg i Jönköping. Kroppen var nedgrävd i ett skogsområde och en förundersökning om mord och gravfridsbrott inleddes.

Enligt åklagaren har kvinnan mördats någon gång mellan den 24 och 25 februari. Detta genom kvävning efter att mannen före mordet bundit och misshandlat henne.

"Varit likgiltig"

En man i 20-årsåldern kunde frihetsberövas och ärendet togs upp i rätten. Den nionde september meddelade Jönköpings tingsrätt  sin dom gällande det uppmärksammade målet.  

Tingsrätten gjorde då gällande att det inte var fastställt att mannen avsåg att döda kvinnan, men att han i vart fall varit likgiltig till att hon kunde dö.

22-åringen dömdes också för grovt gravfridsbrott efter att han efter mordet någon gång mellan den 24 och den 26 februari flyttat, grävt ner, täckt över samt lämnat kroppen i skogsområdet. 

 

Tidsbestämt straff

Mannen dömdes i Jönköpings tingsrätt till 18 år i fängelse, samt utvisning. Han dömdes också att betala skadestånd till vissa personer i den mördade kvinnans familj.

Livstid

Ärendet överklagades och togs upp i Göta hovrätt som skärpte straffet den 18 april i år.

Den 22-årige mannen fick då livstids fängelsestraff. Detta med hänvisning till att hovrätten menar att mannen hade uppsåt att döda, vilket också genererar en straffskärpning.

Han dömdes också att betala skadestånd till ytterligare av den mördades kvinnans familjemedlemmar.

 

Försvaret överklagar

Nu står det klart att ärendet möjligen kommer att gå ännu ett varv i den rättsliga banan.

Det är försvaret som har överklagat till Högsta domstolen (HD). HD har beviljat anstånd för komplettering i ärendet fram till och med den 24 maj i år. Först efter det kommer domstolen meddela om det beviljas prövningstillstånd eller inte.

 

Vill frias

Den i två instanser dömde mannen har genomgående hävdat att han inte genomfört dådet. Hans inställning kvarstår och i överklagandet står att läsa att han i första hand yrkar att domstolen upphäver tidigare domar och friar honom. I andra hand att straffet blir tidsbestämt.