Sök

Tindersvindlare dömd till fängelse

Bild på telefon, bankkort och Bank-ID.

Tingsrätten menade att mannen på ett hänsynslöst sätt ruinerat unga människors privatekonomi. Bild: Polisen

En man i 30-årsåldern har genom social manipulation bedragit åtta privatpersoner och sju företag. Nu har han dömts av Jönköpings tingsrätt till fängelse i två år och sex månader.

Från januari 2022 till november 2023 har en man i 30-årsåldern använt sig av social manipulation i olika former. Han har lurat, ljugit och bedragit både privatpersoner och företag på olika sätt. Några av målsägandena har han kommit i kontakt med genom Tinder. Andra har varit vänner eller vänners bekanta. Tillvägagångssättet har varit att lura till sig deras bank-ID, skapa ett nytt bank-ID eller fått målsägande att ta lån i deras namn.

Först kom en anmälan in. Någon månad senare kopplade vi ihop fler anmälningar och märkte att det var pågående brottslighet. Då ingrep vi kraftfullt genom husrannsakan och hämtning till förhör i en koordinerad insats, säger polisens utredare Andreas Jonasson.

Utredaren: Vi har arbetat med stor lyhördhet

Nu har mannen i 30-årsåldern dömts av Jönköpings tingsrätt till fängelse i två år och sex månader för grovt bedrägeri. Han dömdes på alla åtalspunkter och skadeståndet landade på 1 898 719 kronor. Tingsrätten menade att mannen på ett hänsynslöst sätt ruinerat unga människors privatekonomi endast för att underhålla sitt egna spelmissbruk.

Vi har arbetat metodiskt och noggrant med stor lyhördhet och med empati för målsägande. Målsägande har i de flesta fall dolt detta för alla sina anhöriga på grund av skuld- och skamkänslor, och hade kanske inte polisanmält om vi, under utredningen inte hade identifierat eventuella brottsoffer och kontaktat dem, säger polisens utredare Andreas Jonasson.

Kontaktperson för media:

Utredare Andreas Jonasson finns tillgänglig.
Mejla: media.ost@polisen.se