Sök

Krafttag mot ekonomisk brottslighet

Under vecka 14 och 15 genomförde polisen i Eskilstuna tillsammans med Eskilstuna och Strängnäs kommun och flertalet myndigheter en stor insats som ett led i det fortsatta arbetet att motverka och stoppa den ekonomiska brottsligheten.

Syftet med den myndighetsgemensamma insatsen var att göra kontroller på olika näringsidkare där det fanns indikationer på att allt inte står rätt till. 

Resultatet av insatsen visar att samtliga objekt har haft någon brist inom någon av de medverkande myndigheternas område. 

– Jag är mycket nöjd med insatsen. Många av de objekt vi har arbetat mot inom insatsen har vi funnit brister som antingen har resulterat i vite, kontroller av bidrag, misstankar om brott eller generella uppföljningar av brister som kommer att följas upp i ett senare skede av berörda myndigheter, säger Simon Persson, polisinsatschef Eskilstuna. 

Insatsen är en del i polisens och andra samhällsaktörers regelbundna samverkan, för att stävja arbetslivskriminalitet, minska de kriminellas ekonomiska tillgångar och öka sund konkurrens på den offentliga marknaden.

I Sverige beräknas den sammantagna omfattningen av brottsvinsterna inom kriminell ekonomi uppgå till mellan 100–150 miljarder kronor per år. Kriminell ekonomi snedvrider konkurrensen till nackdel för seriösa företag, där många branscher berörs. Det kan handla om att näringsidkare inte följer gällande lagstiftning kopplat till arbetsmiljö, livsmedelshantering, brandskydd eller begår bidragsbrott eller människoexploatering.

– Genom att bekämpa ekonomisk brottslighet och skydda människors säkerhet stärker vi samhällsekonomin, skyddar de mest utsatta och främjar rättvis konkurrens. Vi granskar inte bara, utan stödjer också företag som vill göra rätt och ser till att de som utnyttjar systemet ställs till svars, säger Mikaela Martinsson, trygghetssamordnare och processledare mot välfärdsbrott, Strängnäs kommun.

Syftet med myndigheternas gemensamma arbete är att motverka och stoppa den ekonomiska brottsligheten som ofta är kopplad till organiserad brottslighet, skattebrott och penningtvätt. 

– Det är viktigt att vi slår hårt mot de kriminellas ekonomi. Genom våra gemensamma insatser visar vi tydligt att vi står enade mot kriminell ekonomi. Tillsammans har vi en viktig roll i att stärka den sunda konkurrensen för att ge våra företagare rättvisa förutsättningar och låta det seriösa näringslivet växa, säger Lena Törneskär, kommunstrateg mot välfärdsbrottslighet i Eskilstuna kommun.

Målet med insatsen var att genom myndighetssamverkande insatser minska de kriminellas ekonomiska tillgångar och utveckla samarbetet mellan de olika medverkande aktörerna.

– Med denna myndighetsgemensamma insats där vi tillsammans inte bara har försvårat för den ekonomiska brottsligheten i lokalpolisområdena Eskilstuna och Strängnäs, har vi också ökat vår förmåga tillsammans. Vi kommer fortsätta att arbeta mellan myndigheterna och stärka arbetsformen för att öka sund konkurrens, stävja arbetslivskriminalitet samt minska de kriminellas ekonomiska tillgångar i lokalpolisområde Eskilstuna och Strängnäs, säger Simon Persson.