Sök

Unik polisstudie ska hjälpa i arbetet med försvunna som lider av demens

I Sverige anmäls cirka 2 500 personer försvunna varje år som bedöms lida av demens. I polisregion Öst har man i en omfattande studie analyserat ärenden från hela Sverige där personer med demens anmälts försvunna för att kunna förbättra arbetsmetoderna.

Analysen är den första av sitt slag i Norden och syftet med studien var att ta fram ny kunskap om försvinnanden kopplade till dem som lever med demens. Antalet personer som insjuknar i någon form av demens ökar både nationellt och globalt, och dessa personer löper större risk att än andra att försvinna. Målet med forskningen var att kartlägga dessa försvinnanden samt identifiera faktorer som påverkade risken för skada hos personerna som försvann, för att sedan sprida kunskapen till poliser i yttre tjänst. Förhoppningsvis kan denna kunskap leda till mer effektiv och säkrare efterforskningsarbete.

Analys av över 1 000 ärenden

Studien grundar sig i data från 1 041 försvinnanden anmälda till polisen i hela Sverige. I kartläggningen beskrevs vem som försvann, omständigheter kring försvinnandet samt hur polisen hanterat ärendet. Antalet personer som kom till skada beskrevs också. I den statistiska analysen identifierades faktorer som ökade eller minskade risken för att den försvunna skulle komma till skada.

Resultat

Slutsatsen forskaren drar är att den metod som polisen rutinmässigt jobbar utefter i samband med den här typen av försvinnanden fungerar väl. Efter sammanställning av de 1 041 försvinnanden som analyserats framkommer att sex procent (61 personer), påträffats skadade, varav fyra avlidna. Studien identifierade fem faktorer som ökade risken för att komma till skada vid ett försvinnande: kön, tidigare försvinnanden, årstid, tid sedan senaste kontakt med anhörig eller vårdpersonal samt hur länge polisens sökinsats pågick.

Trots ett gott resultat kvarstår behovet av fortsatt komplexa bedömningar från fall till fall, och risken för skada är något som kan se väldigt olika ut beroende på vem som försvinner. Nu när ett först steg är taget, på ett för Sverige nytt forskningsområde, efterlyser forskarna ökad samverkan med andra intressenter för att öka tryggheten och säkerheten för en sårbar grupp.

Mikael Larsson är polis i region Öst och är en av dem som ligger bakom forskningen. Han ser mycket positivt på att man kunnat satsa inte bara på att arbeta med försvinnanden, men även på att studera dem som fenomen för att så få som möjligt ska råka illa ut.

- Studien ger polisen ett kunskapsunderlag för att effektivisera sökinsatser vid försvinnanden av personer med demens. Genom att identifiera vanliga återfinnandeplatser, riskfaktorer och tidsramar för återfinnande kan insatser styras mer träffsäkert. Resultaten ger också en referenspunkt för när sökarbetet bör intensifieras, vilket kan leda till snabbare lokalisering, minskad skaderisk och bättre resursutnyttjande, säger han.

Mikael Larsson finns tillgänglig för intervjuer och vidare frågor om studien. 
Kontakt sker via media.ost@polisen.se

Läs mer om studien här!