Sök

Man i 100-årsåldern överlistade bedragare – två personer greps av polis

En hand håller i en telefon.

Bedragarnas tillvägagångssätt varierar. Det är vanligt att de ringer upp dig och säger att de behöver tillgång till dina kortuppgifter eller koder. Bild: Polisen

Vad gör du om telefonen ringer och någon uppmanar dig att lämna ut känsliga uppgifter? Om någon vill komma hem till dig för att hämta ditt kort? En man i Nyköping larmade polisen - som kunde gripa två personer för bedrägeriförsök.

26 januari blir en man i 100-årsåldern, boende i Nyköpings kommun, kontaktad av en kvinna som utger sig för att vilja hjälpa mannen att skydda sig mot bedrägeri.

Kvinnan berättar att hon kommer att besöka mannen för att hjälpa honom.

Mannen som tagit emot samtalet anar oråd, och kontaktar polisen.

Samtidigt som den misstänkta bedragaren är på väg hem till mannen förbereder sig polisen.

En av polisens drönare som finns i området kan observera en bil som misstänks höra ihop med bedrägeriförsöket. 

Poliser åker hem till mannen, och väntar i mannens bostad när den misstänkta bedragaren ringer på dörren.

Kvinnan grips av polisen och anhålls senare av åklagare.

Initialt greps två personer för bedrägeriförsöket. Både kvinnan och den andra personen anhölls av åklagare. Den andra personen släpptes sedan.

Nu fortsätter utredningen med olika typer av utredningsåtgärder. En del av utredningen handlar om att säkra teknisk bevisning och prata med olika personer som kan vara intressanta för oss i utredningen.

Då det just nu pågår en förundersökning omfattas övriga uppgifter i utredningen av förundersökningssekretess.

En av polisens viktigaste uppgifter är att förebygga och förhindra att brott sker. Målet är att minska brottsligheten och skapa ett tryggare samhälle.

Bedragarnas tillvägagångssätt variera, men en gemensam nämnare för bedrägeriförsök att bedragaren ofta utger sig för att vilja hjälpa offret, och i samband med det få tillgång till koder, kort, eller värdesaker.

Det förekommer också att bedragare ringer och påstår att de vill besöka personer för att säkra värdesaker eller koder. På plats i bostaden stjäls pengar, värdesaker och kontokort.

Att agera som mannen i Nyköping hjälper polisen att stoppa brottslighet och lagföra bedragare. Ju snabbare du kontaktar polisen – desto snabbare kan polisen agera. Tack vare ett snabbt agerande från både mannen och polisen kunde ett potentiellt bedrägeriförsök stoppas.

Så skyddar du dig mot bedrägerier:

  1. Lägg på luren. Om någon ringer upp dig och du blir osäker ska du avsluta samtalet.
  2. Logga aldrig in. Identifiera dig aldrig med bank-id och lämna aldrig ut koder från din bankdosa eller betalkort om någon ber dig om det.
  3. Lita inte på den som ringer. Bedragare kan försöka stressa dig genom att säga att du är på väg att förlora pengar eller att någon anhöriga har råkat illa ut. Lita inte på personen som ringer även om den verkar trovärdig och har personlig information om dig.

Om telefonbedrägerier och hur du anmäler.